Case

Har vi adgang til nok kritiske metaller til at omstille til 100 procent vedvarende energi?

Med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond skal forskere fra Syddansk Universitet afdække mulige forhindringer og flaskehalse i adgangen til de vigtige metaller til for eksempel vindmøller, brændselsceller og lithiumbatterier.

  • Tværrådslig
  • Sapere Aude Forskningsleder
  • 2019

Over halvdelen af verdens litium-reserver findes i Chile, hvor jagten på det bløde metal skaber store konflikter mellem mineselskaber og oprindelige folk.

Metallet kobolt udvindes i det borgerkrigshærgede land Congo, som er kendt for børnearbejde og manglende hensyn til miljøet.

Begge metaller er afgørende bestanddele i batterier til elbiler, mens de miljøvenlige brintbiler bruger brændselsceller, som blandt andet er lavet af platin fra Sydafrika. Både kobolt og platin er på EU’s liste over kritiske materialer.

Hvis vi skal omstille til 100 procent vedvarende energi, er vi stærkt afhængige af en række kritiske metaller fra ofte ustabile lande til alt fra vindmøller og solceller til el- og brintbiler. 

- Vi gør os afhængige af nogle metaller, som kun udvindes i ganske få lande. Samtidig er mange lande involveret i den globale værdikæde fra rå metaller til slutkomponenter. Så geopolitiske forhold vil få stor betydning, fortæller professor på Institut for Kemi- Bio- og Miljøteknologi på Syddansk Universitet Gang Liu.

Han skal lede forskningsprojektet ‘Critical Ressource Bottlenecks and Constraint Aware Pathways towards 100 % Renewable Energy in Denmark’, som har fået støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond.

I projektet skal forskerne afdække mulige flaskehalse i adgangen til de kritiske metaller i vores omstilling til 100 procent vedvarende energi og CO2-neutrale samfund.

- Vi skal både opstille forskellige mulige scenarier for de kritiske metaller og alternativer og mulige løsninger på flaskehalse, fortæller Gang Liu.

Hvis vores omstilling til vedvarende energi ødelægger miljøet i Chile, Congo og Sydafrika, eller hvis metallerne bliver så dyre, at vi ikke har råd til dem, hvad gør vi så?

Det skal det nye forskningsprojekt hjælpe politikere og industri med at finde svar på.

Et redskab, som sandsynligvis vil komme i spil, er mere genanvendelse. Men forskerne vil også afdække udfordringer med de rest- og affaldsprodukter, som den vedvarende energi producerer.

Hvad gør man for eksempel med en gigantisk vindmølleturbine som er brugt op? Det har vi i dag ikke ret mange teknologier, der kan håndtere og heller ingen regulering.

Foto credit: American Public Power Association/Unsplashed