Case

Større forståelse af planters immunforsvar kan mindske brugen af sprøjtegift i landbruget

Et internationalt postdoc-projekt skal undersøge, hvordan planter reagerer, når de bliver angrebet af bakterier. En større indsigt i det kan i fremtiden gøre det muligt, at designe mere modstandsdygtige planter, som kræver mindre sprøjtegift.

  • Teknologi og Produktion
  • International postdoc
  • 2018

- Jeg ved godt, det for mange er lidt overraskende, men planter har faktisk et meget fint og komplekst immunforsvar. Hvis vi får en større forståelse af det, kan vi genetisk designe planter, som er resistente overfor sygdomme og bakterier. Og så slipper vi for at bruge så meget sprøjtegift, forklarer postdoc fra Københavns Universitet Signe Lolle.

Hun har netop modtaget finansiering fra Danmarks Frie Forskningsfond til sammen med forskere fra University of California at køre sit forskningsprojekt i planters immunreaktion.

Hun skal helt konkret studere processen, når en bakterie inficerer planten gåsemad - en modelplante som egentlig er ukrudt.

- Bakterierne har en slags lille nål, som de kan bruge til sprøjte noget ind i planten, som gør det nemmere for bakterien at trænge ind i planten og enten dræbe den eller leve i den afhængig af, hvilken bakterie, det er, forklarer Signe Lolle.

Det, bakterien sprøjter ind, kaldes effectorer. Man har i mange år kendt til effectorerne og undersøgt, hvordan planter reagerer, når man sprøjter effectorer ind i dem.

- Jeg skal bruge en metode, hvor bakterien selv overfører effectorerne og visuelt undersøge den proces i "real time". Det har man ikke tidligere gjort. Det giver et indblik i den naturlige infektionsproces, der vil gøre det muligt for os at studere, hvordan planten reagerer på den, siger hun. 

Når det er bakterien selv, som overfører effectorerne, vil det både være muligt at finde ud af, om det er nogle specifikke celler i planten, bakterien går efter, og om planten reagerer anderledes, når effectorerne sprøjtes ind af bakterien - måske reagerer bakterien også på plantens reaktion. 

-Jo bedre vi kan kortlægge den proces, jo nemmere vil det være at skabe planter, der er resistente over for infektioner, siger Signe Lolle. 

Når forskerne har forstået infektionsprocessen i gåsemad, er det planen at overføre den viden til tomatplanter og studere processen i tomater.

Foto: Austin D on Unsplash