Teoretisk og eksperimentel syntaks kombineres i dette projekt, der med udgangspunkt i konstruktioner, der lader til at være særegne for dansk og de andre fastlandsskandinaviske sprog (svensk og norsk) undersøger specifikke grænser for, hvad der er muligt i menneskelige sprog generelt.
Projektet gransker strukturer, hvor et element, der tolkes i en bisætning, optræder i starten af hovedsætningen. Fx "Ham bliver jeg sur, hvis du kysser", hvor "ham" har sin fortolkningsmæssige oprindelse som genstandsled for verbet i bisætningen, "kysser". Denne type sætning er ikke mulig på engelsk, og den internationale syntakslitteratur har bl.a. som følge heraf i mange år fejlagtigt antaget, at den ikke er mulig på nogen sprog.
Vi vil teste, hvilke faktorer der er afgørende for acceptabiliteten af forskellige mulige sætninger, og hvordan, hvor og hvor hurtigt de forarbejdes i hjernen (sprogforståelsen). Vi undersøger også hyppigheden i meget store tekstkorpora (sprogbrugen), og vi ser på forskelle og ligheder på tværs af sprog .
Projektet samler forskellige slags teknologi, forskellige teoretiske perspektiver og forskellige sprog. Den teoretiske lingvistik tager indimellem hensyn til korpusdata, men det er sjældent, at den som i dette projekt lader sig direkte influere af psyko- og neurolingvistiske resultater .
Endelig vil vi også bidrage til at forholdene i dansk får en mindre perifer position i den internationale forskningsdebat.