Når man spørger til, hvorfor danske forbrugere vælger at købe økologiske fødevarer, er forventningen om at dette er et sundere valg én af de vigtigste årsager. Hvis man derimod ser på den eksisterende viden, er der stort set ingen forskning der underbygger at valget af økologisk dyrkede fødevarer leder til lavere risiko for udvikling af sygdom.
En af de væsentligste forskelle mellem konventionelt og økologisk dyrkede fødevarer, er brugen af pesticider, og det er velkendt at der sjældnere findes pesticidrester på økologisk dyrkede fødevarer.
Der findes forskning der tyder på, at personer der udsættes for meget store mængder af pesticider i deres arbejdsmiljø eller fordi de bor tæt på hvor pesticiderne anvendes, har en forøget risiko for en række sygdomme. Men om de små mængder vi udsættes for via vores fødevarer har en betydning findes der stort set ingen viden om.
Vi vil undersøge om det at vælge økologisk dyrkede fødevarer, som et proxy for eksponering af pesticider, hænger sammen med risikoen for at udvikle kræft, type 2 diabetes eller hjerte/karsygdom. Desuden vil vi undersøge om sammensætningen af bakterier i tarmen og et detaljeret billede af stoffer målt i blodet (metabolomet) er anderledes hos personer, der spiser økologisk sammenlignet med personer der ikke gør.