Hvert år fødes over én million børn i verden med akut hjernepåvirkning (encefalopati). Den hyppigste årsag er iltmangel omkring fødselstidspunktet. Iltmangel ved fødslen er på verdensplan et meget evident problem forbundet med spædbarnsdød og meget alvorlig sygelighed, som for eksempel spastisk lammelse og udviklingshæmning.
Kølebehandling af det nyfødte barn efter iltmangel er i dag den eneste mulighed for at reducere risikoen for død og handikap hos barnet. Trods effekten på overlevelse og senfølger er der stadig omkring 45% af disse børn, som vil dø eller få vedvarende mén. Der er derfor fortsat et stort behov for at finde nye behandlinger, der kan hjælpe disse børn.
Remote iskæmisk postkonditionering (RIPC) er en behandling, som induceres ved at afklemme blodforsyningen til et ben eller en arm i en kortere periode af flere omgange. RIPC kan aktivere kroppens egne generelle beskyttelsesmekanismer, hvilket potentielt kan give en reduktion i forekomsten af hjerneskade.
På børneafdelingen, Aarhus Universitetshospital, arbejder vi med en veletableret model med nyfødte grise, der har stor lighed med menneskebørn. Vi har for nyligt vist, at den nye behandling har en beskyttende effekt på hjernen hos nyfødte grise udsat for iltmangel. Formålet med dette studie er at undersøge om den nye behandling sammen med køling har en yderligere beskyttende effekt. Hvis RIPC har en supplerende effekt, er vi et skridt nærmere en potentielt livreddende behandling til nyfødte børn.