Overgang fra dyrebaserede proteiner til plantebaserede proteiner i fødevarer er godt
for bæredygtighed og vores sundhed. Frø af bælgfrugter har op til 40% protein og
udgør en bæredygtig og sund alternativ proteinkilde. Måden man i dag ekstraherer
frøproteiner på, er hovedsagelig ved brug af fysisk-kemiske metoder, som har en
miljøpåvirkning, af samme omfang som produktionen af kød- og mælkeproteiner.
Projektet, Seedstruction, har til formal, at vise hvordan vi kan ekstrahere frøproteiner
fra ært ved brug af enzymer inspireret af den mobilisering der naturligt sker i frøet
under spiring. Først vil vi studere plantens mekanisme til at bruge, dvs. mobilisere
lagringsproteiner under frøspiring. Vi vil identificere, udtrykke og karakterisere de
relevante enzymer ved at tage gensekvenserne fra ærtens arvemasse og indsætte
dem i bakterier. På den måde kan vi producere store mængder enzym som tillader
karakterisering og videre forskning. Vi vil således bruge de producerede enzymer til
at udvinde lagerproteinerne, altså ”maden”, fra tørre frø, og dermed udforske måder
til enzymatisk frigivelse og høst af proteiner fra hele frø på en bæredygtig måde. Et
vigtigt trin i denne proces, er at kunne gøre det med meget lidt vand og i stedet
anvende strømning i, eller blanding, af frø og enzymblandingen, for at forøge
kontakten mellem enzymer og frøcellerne. Vi vil bruger ærter som en prototype, da
ært er en anerkendt og anvendt kilde til plantebaserede proteiner.