De danske mejerier producerer flere millioner liter spildevand, der indeholder
betydelige uønskede mængder organiske og uorganiske stoffer såsom kulhydrater,
aminosyrer, fosfater og nitrater. Dette projekt vil give en grundlæggende forståelse
af hvordan vi kan bruge disse forurenende stoffer som næringsstoffer til at dyrke
mikroalger, der således vil producere store mængder flerumættede fedtsyrer (PUFA)
og antioxidanter (carotenoider) der kan anvendes som sunde fødevareingredienser.
Projektet vil besvare en række grundlæggende videnskabelige spørgsmål, såsom 1)
Hvilke mikroalger er i stand til effektivt at optage næringsstoffer fra
mejerispildevand? 2) Kan vi forædle disse mikroalger til at optage kulhydrater fra
spildevand? 3) Kan biosyntese af PUFA og antioxidanter i mikroalgerne styres via
sammensætningen af spildevandet? og 4) Hvordan ekstraheres PUFA og antioxidanter
fra algecellerne med højt udbytte og i stabil form ved brug af nye miljøvenlige
metoder? Resultaterne af projektet vil give nøgleviden til grønnere behandling af
spildevand generelt og især fra danske mejerier og samtidig tilføre værdi til
spildevandet.