Fedtleversygdom er på få år blevet den mest almindelige leversygdom i den vestlige verden. Sygdommen begynder med ophobning af fedt i leveren (fedtlever), en reversibel tilstand, der typisk skyldes overvægt. Omkring 30% af den voksne danske befolkning har fedtlever. Længerevarende fedtlever øger risikoen for at udvikle leverbetændelse og alvorlige, irreversible sygdomme som skrumpelever og leverkræft. Det er desværre umuligt at forudsige hvem blandt de mange med fedtlever, der vil udvikle alvorlig leversygdom fremadrettet.
Vores hypotese er, at arvelige faktorer spiller en vigtig rolle for både udvikling og progression af fedtleversygdom. I dette projekt vil vi først identificere nye arvelige faktorer, der påvirker risikoen for sygdommen. Vi vil kortlægge de arvelige faktorer, der påvirker niveauet af blod-biomarkører for leversygdom blandt 500,000 englændere, og validere fundene i 110,000 danske deltagere fra Herlev-Østerbro-undersøgelserne, samt i amerikanske patienter med skrumpelever. Dernæst vil vi kombinere de enkelte arvelige faktorer i en risikoscore, og teste om personer med høj risikoscore har øget risiko for fedtleversygdom. Endelig vil vi undersøge, om risikoscoren kan bruges klinisk til at forudsige sygdomsprogression blandt patienter med fedtleversygdom.
Studiet vil øge vores forståelse for fedtleversygdom. Resultaterne af studiet vil potentielt kunne bruges til at forudsige og forhindre progression af sygdommen.