Tøjvask er ansvarlig for en væsentlig del af verdens energiforbrug og miljøbelastning gennem udledning af microplast i vaskevandet. Enzymer tilsat vaskepulver har betydet et kæmpe fremskridt i at mindske miljøbelastningen, så der nu kan vaskes ved lavere temperaturer.
I det foreslåede projekt vil vi studere vaskeprocessen i kemisk molekylær detalje, da der stadig spildes enzymkraft i vaskeblandingerne, som består af kemisk komplekse blandinger. Hypotesen er at nogle af enzymerne ”inaktiveres” ved at vekselvirke med nogle af de andre stoffer i vaskemidlet, enten selve sæben (surfactant) eller også fanges de af snavsen på en sådan måde, at de ikke kan udøve deres katalytiske funktion.
Med avancerede computer simuleringer og overflade sensitive spektroskopiske metoder, kan vi følge hvordan enzymer vekselvirker med både surfactant partikler (miceller) og med overfladen af forskellige typer snavs (både fedt (smør, olie), protein (kød, blod) og kulhydratoverflader (kakao, marmelade, græs)) vil blive undersøgt, og heraf kan vi udlede om og hvordan de aktive vaskeenzymer eventuelt fanges i uproduktive molekylære komplekser.
Sådan indsigt kan hjælpe med at designe vaskeenzymer i fremtiden med en modificeret overflade, så de ikke spildes i vaskeprocessen ved sådanne uproduktive vekselvirkninger. Dette vil betyde kortere vasketider, lavere temperaturer, og mindre mikroplast i afløbsvandet; et klart forbedret miljø-aftryk den enkelte forbruger selv kan regulere.