De fleste forældre med små børn har oplevet, at deres børn i perioder af deres første år har kæmpet med forstoppelse, diarre og måske sågar kolik. Selvom disse omstændigheder ikke nødvendigvis er farlige, er de ofte forbundet med smerte og stres, hvorfor det ville være fantastisk at kunne modvirke og behandle disse. De underliggende årsager bag forstoppelse, diarre og kolik er uklare, men sammenspillet mellem kosten, tarmbakterier og tarmens peristaltik kunne være afgørende.
Formålet med det foreslåede projekt er at følge 125 danske børn fra fødsel til 1 års-alderen med henblik på at identificere små molekyler i spædbørns tarm, som tarmbakterier producerer, og som kan påvirke tarmens peristaltik. Bakteriesammensætningen og de bakterielle molekyler vil blive kortlagt ved hjælp af henholdsvis sekventering af bakteriernes DNA og ved hjælp af avancerede kemiske analysemetoder. Derefter vil vi i laboratoriet undersøge hvilke tarmbakterier, der producerer hvilke molekyler, og vi vil undersøge molekylernes potentiale til at påvirke tarmperistaltikken.
Hvis vi forstår, hvordan tarmbakterier i spædbørn påvirker tarmens peristaltik, vil vi med denne viden på sigt kunne udvikle nye probiotika og fødevarer, som kan afhjælpe mavesmerter i spædbørn.