Podcast

Kan religion forklare ulighed på tværs af samfund?

Hvorfor er nogle samfund rige og fredelige, mens andre er fattige og har en tumultarisk og konfliktfyldt historie? Eller formuleret mere præcist: Hvorfor udligner socioøkonomiske forskelle på tværs af verdens lande sig ikke over tid?

 

Det er et af de store, fundamentale spørgsmål, som samfundsvidenskaben bokser med, og som den ikke rigtig kan komme til livs. 

Men måske er vi på vej til at løse mysteriet.

I hvert fald mener lektor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet, Jeanet Sinding Bentzen, at have fundet en del af svaret: religiøsitet. 

I et nyt forskningsprojekt vil hun undersøge, hvilken effekt graden af religiøsitet – altså hvor religiøs, du er – har på for eksempel økonomi, uddannelsesniveau mm. 

Der er nemlig en meget stærk sammenhæng mellem socioøkonomiske kerne-parametre og religiøsitet.

Men vores religiøsitet er også i høj grad påvirkelig. Især samfundsmæssige chok har en effekt på vores religiøsitet, som Jeanet Sinding Bentzen fortæller i podcasten. COVID, tsunamier, jordskælv, vulkanudbrud og deslige er alle med til at øge, hvor religiøse vi er.

Og dog. I Danmark, hvor kun 20 procent af befolkningen tror på en gud, steg religiøsiteten ikke under coronapandemien. Det viser sig, at chok ikke kan få folk til at tro på en Gud, hvis de ikke har troet på en før. 

Lyt med, få redet trådene ud og bliv klogere på, hvad religion betyder, og hvorfor vi i dag ser en stigende religiøsitet verden over, når tendensen ellers har været stik modsat de sidste mange hundreder år. 

Medvirkende: Jeanet Sinding Bentzen, lektor, Økonomisk Institut på Københavns Universitet

Produceret af: Peter Ørbæk

Musik: Jais Baggestrøm Koch

Modtager

Jeanet Sinding Bentzen
Københavns Universitet

Projekt

Shocking Religion: Using Natural Experiments to Quantify How Religion Impacts Society

Virkemiddel

Sapere Aude Forskningsleder | 2020

Område

Tværrådslig

Bevilget beløb

6.150.397 kr