Podcast

Mobiltelefonen ødelægger din nattesøvn

18 procent tjekker deres mobiltelefon om natten, efter de har lagt sig til at sove. Det kan ødelægge nattesøvnen - og måske få konsekvenser for helbredet. Lyt med, og hør mere om forskningsresultaterne. Her får du gode råd til, hvordan du kan få mobilen ud af din nattesøvn.

Vores mobiltelefon følger os overalt. Derhjemme, på arbejdet, i toget og bussen og på cyklen, på wc og også i soveværelset.
 
Vi bruger den som vækkeur, vejviser, nyhedskanal og til at kontakte omverdenen. Men hvis vi bruger den om natten, kan det måske være rigtig usundt.
 
I denne podcast taler vi med professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet Naja Hulvej Rod.
 
Hun forsker i de helbredsmæssige konsekvenser af, at vi bruger vores mobil, når vi egentlig burde sove.
 
Via spørgeskemaer til 25.000 danskere har forskerne allerede fundet ud af, at 18 procent tjekker mobilen om natten, efter de er faldet i søvn. Og blandt de unge mellem 16-25 år er det hele 30 procent.
 
Men når vi tjekker mobilen, vågner vi mere, og får sværere ved at falde i søvn igen. Og dårlig søvn giver dårligt humør, dårlig hukommelse og medvirker måske til stress.
 
Forskerne har da også fundet et sammenfald mellem megen brug af mobilen og stress og hovedpine. Blandt dem, der bruger mobilen om natten flere gange om ugen, lider markant flere af hovedpine og føler sig stressede.
 
Læs mere på smartsleep.ku.dk
 
 
Smartsleep - Et forskingsprojekt om søvn og mobiltelefoner. Læs mere om Naja Hulvej Rods projekt her; https://www.smartsleep.ku.dk/forskning/