Podcast

Plastik-molekyler skal hjælpe immunforsvaret med at opdage kræft

PODCAST: De specialdesignede molekyler kan klippe skiver af kræftcellers overflade ud, så de kan manipuleres til at blive opdaget af immunforsvaret. Bliv klogere på, hvorfor det her utroligt komplicerede system faktisk minder om, noget så simpelt som at lave småkager.

 

 

Vores immunforsvar er indrettet til at udrydde bakterier, virus og syge celler. Immuncellerne patruljerer hele tiden rundt i kroppen og tjekker cellernes overfladeproteiner for at opdage, om en celle er syg.

Immunforsvaret burde faktisk udrydde kræftceller, som både opfører sig forkert og ødelægger de raske celler.

Men kræftcellerne kan undvige immunforsvaret enten ved, at deres overfladeproteiner ikke afslører, at de er kræftceller, eller ved at overfladeproteinerne hæmmer immunforsvaret.

Derfor arbejder forskerne i dag med at bruge immunterapi til at behandle kræft. Immunterapi handler om at gøre immunforsvaret i stand til at opdage kræftceller og slå dem ihjel.

Anton Smith er medicinalkemiker og forsker på DTU og i sit Sapere Aude-forskningsprojekt, skal han forsøge at udvikle en kræftvaccine som gør immunforsvaret i stand til at opdage kræftceller.

Det vil han gøre ved at bruge nogle helt særlige polymerer (meget små plastikmolekyler red.) til at klippe små discs ud af kræftcellers overflade.

Disc’ene vil få påklistret et syntetisk molekyle, som ligner virus-RNA.

Håbet er, at den cocktail af en skive kræftcelleoverflade med alle kræftcellens overfladeproteiner kombineret med det viruslignende molekyle vil gøre immunforsvaret i stand til at opdage kræftceller.

Lyt med og bliv klogere på, hvordan kræftceller undviger immunforsvaret, hvordan Anton Smith vil teste, om hans idé virker, og hvorfor det her utroligt komplicerede system faktisk minder om, noget så simpelt som at lave småkager.

Foto: Unsplash