Podcast

Podcast: Derfor crasher dit smartphonebatteri, når det er koldt

I første episode af podcastserien ‘Vov at Vide’ kan du komme med ind i lithium-batteriernes forunderlige verden, hvor lithiumioner fiser frem og tilbage mellem batteriets to elektroder. Lyt med og bliv klogere på, hvordan bedre batterier kan hjælpe os i den grønne omstilling.

Lithiumbatterier giver liv til smartphones, bærebare computere, tablets og elbiler. Batterierne lagrer energi fra stikkontakten og afgiver energien igen, når du skal sende en sms, se en youtube-video eller køre en tur i din elbil. Men hvad sker der egentlig inden i batterierne, når den usynlige energi bliver lagret, og afgivet igen?

Hvordan kan en større viden om det hjælpe os til at udvikle bedre lithiumbatterier, som måske i fremtiden vil kunne lagre nok vindenergi til, at vi kan blive uafhængige af fossile brændsler. Det er nogle af de spørgsmål, forskningsleder Dorthe Bomholdt Ravnsbæk fra Syddansk Universitet undersøger i sin forskning.

 

Dorthe Bomholdt Ravnsbæk
Dorthe Bomholdt Ravnsbæk fik i 2015 en Sapere Aude bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at forske i bedre materialer til lithiumbatterier.
Læs Dorthe Bomholdt Ravnsbæks portræt og få indsigt i hendes forskningsfelt

I 2015 fik Dorthe prisen "For Women in Science" - se interview (engelsk)

Læs om øvrige Sapere Aude forskere og forskningsprojekter

Denne podcast er en del af podcastserien Vov at Vide, som er lavet i samarbejde med Videnskab.dk - og vil du vide mere kan du kontakte Danmarks Frie Forskningsfonds medarbejdere: Sissel Amundsen, sia@ufm.dk, tlf. 7231 8226 eller Allan Hegelund, ahe@ufm.dk, tlf. 7231 8330.

 

Dorthe Bomholdt modtog Sapere Aude forskningsleder bevilling i 2015