ETH Zürich, Institut für theoretische Physik

Kontaktoplysninger

Matthias Christandl.

Forskningsleder

Matthias Christandl

Lektor, ph.d, født 1978

Fagområde

Kvanteinformationsteori

Projekt

Kvanteeffekter i fremtidens internet

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Under mit studium blev jeg optaget af mulighederne for anvendelse af kvanteeffekter i ny teknologi fx kvantekryptering. Samtidig er jeg interesseret i fundamentale spørgsmål omkring kvanteteori. I min forskning i kvanteinformationsteori forbinder jeg begge disse interesseområder.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Målet med dette forskningsprojekt er at yde et betydeligt bidrag til udviklingen af en omfattende flerpartikvanteinformationsteori. Resultaterne vil bestå af matematiske sætninger og konkrete procedurer, der beskriver, hvordan man bruger kvantefænomener bedst muligt til kommunikation mellem flere parter. Ganske som med internettet, hvor et netværk af computere har erstattet punkt-til-punkt kommunikation, vil fremtidens kvantekommunikation involvere flere parter. Denne nytænkning udgør projektets største udfordring, men viser også dets potentiale til at påvirke både aktuelle kvanteeksperimenter og den fremtidige infrastruktur inden for elektronisk kommunikation.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Sapere Aude-programmet ville gøre det muligt for mig at nå næste skridt i min videnskabelige karriere og sammen med mine medarbejdere i projektet gennemføre et omfattende og vigtigt forskningsprogram. 

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg er opvokset i Bingen am Rhein i Tyskland og har studeret i Zürich, Stockholm og Cambridge. Jeg er dansk gift og har en søn på to år. Gennem min danske kone har jeg fået et godt kendskab til Danmark og interesse for dansk kultur. Mit modersmål er tysk, mit arbejdssprog engelsk og jeg taler udmærket dansk og har et godt kendskab svensk.

Fødested, gymnasium og bopælskommune

Født i Mainz, student fra Stefan-George-Gymnasium og bopæl i Zürich.