Bioinformatics Research Centre
and Aarhus Institute of Advanced Studies

 

Forskningsleder

Doug Speed

Assistant professor, ph.d., født 1982

Fagområde

Genetik

Projekt

Forbedring af forudsigelse og diagnose af komplekse sygdomme

Hvad handler dit projekt om? 

Danmark er førende i at indsamle genotypiske og fænotypiske data. For eksempel indeholder den danske biobank i øjeblikket over 22 millioner genetiske prøver, som alle er knyttet til registreringsdatabasen via Danmarks Statistik. Jeg vil udvikle statistiske metoder til mere effektivt at kunne analysere disse data. Jeg vil især frigive værktøjer til bedre at kunne forudsige en persons risiko for at udvikle en sygdom og for bedre at kunne klassificere og behandle individer diagnosticeret med komplekse lidelser, såsom epilepsi og skizofreni. 

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Jeg har altid haft en stor kærlighed til matematik og især statistik. At arbejde med genetik giver mig muligheden for at anvende mine matematiske færdigheder til vigtige og virkelige verdensproblemer. 

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Vi har kun for nylig indset, hvor komplekse mange sygdomme er. Tidligere troede vi, at vores risiko for at udvikle en bestemt sygdom var påvirket af måske 10-20 genetiske mutationer; nu ved vi, at det sande tal sandsynligvis vil være hundreder eller tusinder. Det kræver, at vi udvikler et helt nyt sæt statistiske metoder, der kan klare denne kompleksitet. I de sidste par år har der været mere end en 100 gange stigning i mængden af genetiske data, der produceres. Det betyder, at vi ikke kun har brug for statistiske metoder, der er nøjagtige, men som også er effektive og i stand til at håndtere meget store mængder data. 

Hvilke perspektiver vurderer du selv, at din forskning på sigt kan have for det omgivende samfund?

En del af mit projekt indebærer at arbejde med læger. Det betyder, at når jeg udvikler nye metoder til at forudsige og diagnosticere individer, vil lægerne kunne implementere dem i et klinisk miljø. Derudover vil jeg gøre alle mine værktøjer frit tilgængelige via min software LDAK, så folk over hele verden kan bruge dem. 

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Sapere Aude giver mig en fantastisk mulighed for at opbygge en forskningsgruppe og fremskynde vores forståelse af komplekse sygdomme. Programmet vil ikke blot finansiere min forskning, men giver mig også mulighed for at rekruttere to postdocs, som vil fremskynde udviklingen af nye metoder og anvendelser af disse til store datasæt.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg flyttede for nylig til Danmark fra London. Min danske kone lærer mig i øjeblikket om hygge, og hvordan man udtaler tre nye bogstaver i alfabetet. I min fritid nyder jeg at spille squash, cykle og klatre. 

Gymnasium og bopælskommune

Student fra Whitgift School i London, England, og bosat i Aarhus.