Kontaktoplysninger

Johan Rønby

Forskningsinstitution

DHI, Department of Ports and Offshore Technology.

Forskningsprojekt

Simulering af brydende bølger. 

 

Forskertalent

Johan Rønby Pedersen

Ph.d, født 1979

Fagområde

Teoretisk og numerisk strømningsmekanik. 

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Der er tre hovedingredienser i mit projekt: Vand, matematik og computere. Glæden ved vand og dets bevægelse, tror jeg, er noget urmenneskeligt, som jeg har bevaret fra barnsben. Appetit på matematik er nok mere noget, der skal tillæres. Lidt ligesom mugost og røget whisky. Men har man først set lyset, har man et fantastisk redskab til at forstå og beskrive naturen. Et redskab som tilmed indeholder sin helt egen æstetik og skønhed. Her er computeren, med dens rå, svulstige regnekraft, mindre subtil. Men ikke mindre fascinerende: Den kan på ét sekund foretage et antal beregninger, som jeg skulle bruge et helt liv på. Kunsten er at vælge de rette doser af ingrediens 2 og 3 til at beskrive og forstå ingrediens 1. 

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Overfladen af en brydende bølge kan blive nærmest vilkårligt kompleks. Alene det at repræsentere den matematisk eller på en computer er en kæmpe udfordring. At beregne dens udvikling i tid er selvsagt ikke lettere. Selv de største computere må i dag give op i forhold til at regne på store brydende bølger i fuld detalje. Og hvad så? Problemet opstår, når man designer offshorekonstruktioner som f.eks. havvindmøller og olieplatforme. Her skal man kende lasterne fra de største bølger for at kunne proportionere strukturen korrekt. Der findes i dag ikke nogen ordentlig måde at estimere kræfterne fra de største bølger. Man må så gå med livrem og seler i designprocessen, hvilket fordyrer det hele. Men hvad nu, hvis de algoritmer, som udregner vandets og havoverfladens bevægelse, var smartere og bedre til at udnytte computernes enorme regnekraft? Så kunne man lave et ”virtuelt hav”, hvor konstruktioner kunne udsættes for store realistiske bølger. Perspektiverne er billigere vindmøllestrøm og større sikkerhed på olieplatformene. 

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Først og fremmest er jeg umanerlig glad og beæret og – ja, også lidt stolt - over at være sluppet igennem dette nåleøje. Det giver mig en helt unik mulighed for at kaste mig over præcis de udfordringer inden for mit felt, som jeg har allermest lyst til at beskæftige mig med. Det ligger i forskningens natur, at der ikke er nogen garantier for succes med de idéer, man afprøver. Men en bevilling som denne giver de bedste forudsætninger for at lykkes og en fantastisk mulighed for at starte et samarbejde med en af de førende grupper inden for mit felt på Imperial College, London. 

Forskningsprojektets titel

Breaking the code of breaking waves.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg tvivler meget - både på mig selv og på autoriteterne. Det er både en styrke og en svaghed inden for forskning. Jeg skynder mig langsomt og tror, at den bedste vej fra A til B kun sjældent er den korte og lige. Jeg synes, det er en skam, at de ting, som er svære at måle, bliver nedprioriteret i forhold til de ting, som er lette at måle. Jeg elsker slik (især chokolade), København (især Nørrebro), bøger (især fysik- og matematikbøger), musik (især Jan Johansson), sport (løb, basket, fodbold, ski) og sidst men ikke mindst min toårige søn Carl og min højgravide kone, Herdis.

Fødested, gymnasium og bopælskommune

Født i København, student fra Gladsaxe Gymnasium, bopæl i København.