Kontaktoplysninger

Yunhong Ding. Telefon: 4525 6572, 5017 8666, e-mail:

Forskningsinstitution

Danmarks Tekniske Universitet, DTU Fotonik, Institut for Fotonik.

Forskningsprojekt

Siliciumbaserede fotoniske integrerede kredsløb til fremtidige multikernefiber kommunikationsnetværk. 

Forskertalent

Yunhong Ding

Postdoc, ph.d, født 1983

Fagområde 

Fotoniks integration, optisk fiber kommunikation. 

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Silicium har gjort mikroelektronik til en fantastisk succes takket være dets modne produktionsproces og lave pris. Det er således ønskværdigt, at siliciumkomponenter kan blive udviklet og benyttet til optiske applikationer såsom optisk kommunikation, biosensorer osv. Det er meget væsentligt, at siliciumbaserede komponenter kan finde anvendelse til optiske formål, såsom optisk kommunikation, biosensorer etc. Samtidig har tjenester såsom online HDTV, online højdefinitionsvideokommunikation og medicinsk fjernbehandling etc. skabt enorme krav til kapaciteten. Et optisk multikernefiber kommunikationsnetværk vil kunne løse alle kapacitetskrav. Brugen af silicium i fotoniske integrerede kredsløb kan levere billige, energibesparende komponenter til netværk. 

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Projektet står overfor mange videnskabelige udfordringer: Den vigtigste vil være, hvordan man kobler lyset effektivt fra multikernefibre til en siliciumchip. Dernæst vil den næste udfordring være, hvordan man realiserer optiske kontakter, såkaldte optiske switches, som har et ultralavt energibehov. I optiske applikationer, såsom optisk kommunikationsnetværk, kan det ofte være meget fordelagtigt at kunne skifte bølgelængde på sine signaler, og den tredje udfordring vil være at designe bølgelængdekonverteringschips, som fungerer fejlfrit. Dette skal gøres uden at øge energiforbruget. Så udfordringen bliver, hvordan man designer en ultrakompakt bølgelængdekonverteringschip med høj præstationsevne, og dermed effektivt kombinerer både bølgelængde og den rumlige dimension. Alle disse forhindringer må overvindes i dette projekt. Selvom det er udfordrende, er det bestemt muligt at løse dem ved at designe nye siliciumkomponenter, at udvikle nye materialer samt udvikle nye produktionsprocesser. 

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

For det første vil Sapere Aude-programmet forbedre mine muligheder væsentligt for selvstændig forskning, styrke min evne til selvstændig projektledelse samt øge mine muligheder for internationalt samarbejde. Det er en uvurderlig mulighed for mig at få lov til inden for rammerne af et begrænset budget effektivt at lede og opnå det maksimale. Derudover vil udlandsophold hos de to andre stærke forskningsgrupper – en akademisk og en industriel - ikke alene fremme min mobilitet blandt andre forskningsinstitutioner, det vil også lære mig at kombinere forskning og industriel tilgang effektivt.

Forskningsprojektets titel

Silicon PIC for ROADM in MCF Communication - Wavelength band switching. 

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg føler mig utrolig privilegeret, at både min kone, som er med mig her i Danmark, og mine forældre, som er hjemme i Kina, trofast støtter mig i min karriere, så meget, som de gør. Udover forskning nyder jeg at spille tennis. Jeg kan godt lide udendørsaktiviteter. Desuden holder jeg også meget af musik og har forsøgt at lære at spille elektronisk klaver. Det går ikke så godt, men det hjælper mig til at slappe af fra min intense forskning. 

Fødested, gymnasium og bopælskommune

Født i Xiangxiang, Kina, student fra Xiangxiang First Senior High School og bopæl i Ningxiang, Kina.