Kontaktoplysninger

Freja Herborg Hansen

Forskningsinstitution

Københavns Universitet, Institut for Neurovidenskab og Farmakologi. 

Forskningsprojekt

Mutationer i dopamintransporteren – en ny genetisk årsag til parkinsonisme hos børn og yngre voksne.

Forskertalent

Freja Herborg Hansen

Postdoc, ph.d, født 1983

Fagområde

Neurovidenskab, cellebiologi

Hvad handler dit projekt om?

Mit projekt handler om en forholdsvist nyopdaget form for arvelig parkinsonisme, som skyldes genetiske ændringer i et protein, der kaldes dopamintransporteren. Dopamintransporteren udgør en vigtig del af hjernen dopaminsystem, idet den regulerer dopaminbalancen og opretholder dopaminlagrene i hjernen. Gennem de senere år har vi og andre forskere vist, at genetiske ændringer i dopamintransporteren kan være en sjælden genetisk årsag til parkinsonisme hos børn og yngre voksne, men de underliggende sygdomsmekanismer er endnu ukendte. I mit projekt tilstræber jeg at belyse, hvordan genetiske ændringer i dopamintransporteren kan føre til parkinsonisme. For at gøre det vil jeg etablere og studere to nye sygdomsmodeller: genmodificerede mus og hudceller fra patienter, som jeg vil omdanne til dopaminproducerende celler. Det er min forhåbning, at jeg vil være i stand til at identificere sygdomsrelevante mekanismer ved at sammenligne musene og cellerne med normale mus/celler.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Jeg har været fascineret af menneskekroppen og af sygdomsmekanismer, så længe jeg kan huske. Jeg startede derfor på medicinstudiet og forsatte mine kandidatstudier på humanbiologiuddannelsen, som er særligt fokuseret på medicinsk forskning. Hjernens dopaminsystem fangede min interesse, fordi det er tæt knyttet til vigtige sygdomme som Parkinson’s syge, ADHD, stofafhængighed og skizofreni. Mit håb og motivation er, at min forskning vil øge vores generelle indsigt i dopaminsystemet og bidrage til at forstå, hvordan ubalance i dopaminsignalering kan føre til alvorlig sygdom og dermed potentielt danne grundlag for nye eller bedre behandlingsmuligheder.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Parkinson’s syge forekommer hos mere end 1% af befolkningen over 60 år, men vores forståelse af sygdommen er endnu begrænset, ligeledes er behandlingsmulighederne. Nogle vigtige gennembrud inden for forskningen i Parkinsons’s syge beror på studier af arvelige former. I mit projekt studerer jeg netop en arvelig form for parkinsonisme, som skyldes mutationer i dopamintransporteren. Det gør jeg ved hjælp af to modelsystemer for sygdommen: genmodificerede mus og dopaminproducerede nerveceller dannet ud fra hudceller fra patienter. En af projekts udfordringer er, at man aldrig på forhånd kan vide, i hvor høj grad et modelsystem indfanger essensen af en sygdom, altså i hvilket omfang modelsystemet f.eks. gengiver de karakteristika og sygdomsmekanismer, som er gældende for patienterne. Jeg håber, at mine opdagelser vil bidrage med ny forståelse ikke blot af parkinsonisme betinget af genetiske ændringer i dopamintransporteren, men også af mere generelle koncepter vedrørende Parkinsons’s sygdom.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Ud over at være en stor anerkendelse af mig som forsker, betyder Sapere Aude-bevillingen, at jeg kan forlænge mit projekt med et ophold i Italien, hvor jeg skal besøge en anerkendt forskergruppe indenfor mit felt. Opholdet vil både udbygge mine kompetencer og udvide mit internationale netværk, hvilket jeg forventer at få stor glæde af i min videre karriere. Derudover giver bevillingen mulighed for, at jeg kan deltage i flere internationale konferencer, som udgør en god platform til at udbrede kendskabet til min forskning, samt til at etablere nye samarbejder.

Forskningsprojektets videnskabelige titel

Cellular and Genetic Mechanisms of Dopamine Transporter-associated Parkinsonism.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg er født og opvokset på Østerbro sammen med mine forældre, min storesøster og min lillebror. Nu bor jeg i Lyngby med min mand, Rasmus, og vores to skønne unger. Min fritid foretrækker jeg at tilbringe udenfor, allerhelst sammen med min familie på et bjerg, i en skov eller ved stranden. Jeg elsker skiferier og svampeture, og jeg har for nyligt kastet mig ud i at lære at stand up paddle. Når jeg har en stund for mig selv, holder jeg meget af at rode rundt i mit drivhus eller i min nyttehave, som jeg deler med min søster.

Gymnasium og bopælskommune

Student fra Aurehøj gymnasium og bopæl i Kongens Lyngby.