Kontaktoplysninger

Morten Lundh

Forskningsinstitution

Københavns Universitet, NNF Center for Basic Metabolic Research og Harvard Medical School, Joslin Diabetes Center, USA.

Forskningsprojekt

Opdagelsen af en ny vigtig regulator af brunt fedt.

Forskertalent

Morten Lundh

Postdoc, ph.d, født 1984

Fagområde

Molekylær biologi med fokus på metabolisme

Hvad handler dit projekt om?

Overvægt og følgesygdomme som sukkersyge og hjertekarproblemer er et stigende samfundsproblem, ikke bare i Danmark, men i det meste af verden. Der forskers derfor intenst i at finde nye og bedre behandlingsformer end de eksisterende. En lovende idé ligger i aktiveringen af et væv, der kaldes brunt fedt. Det er anderledes end almindelig hvidt fedt, da bare små mængder aktivt brunt fedt, i modsætning til hvidt fedt, kan forbrænde store mængder energi. Så hvis man kan aktivere det brune fedt, som alle mennesker til en vis grad besidder, kan man forhåbentlig forbrænde de ekstra kalorier, der sidder på sidebenene. Og dermed reducere eller forhindre overvægt. Mit projekt drejer sig om at kortlægge, hvordan brunt fedt reguleres. En sådan ny viden være et vigtigt trin i den grundlæggende forståelse af brunt fedt, hvilket kan være første trin på vejen mod en ny behandlingsform for overvægt, hvor netop brunt fedt spiller en central rolle.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

I flere årtier har man vidst, at eksempelvis spædbørn og gnavere har brunt fedt, der beskytter dem mod nedkøling, men omkring årene 2007-2009 opdagede en række forskere, at også voksne mennesker har brunt fedt. Dette var under min kandidatuddannelse i molekylær biomedicin, og siden da har brunt fedt og dets karakteristika fascineret mig – især da jeg ser et tydeligt klinisk perspektiv i forståelsen af dette væv. 

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Den største udfordring er uden tvivl at skulle forsøge at gengive, hvad der sker i den menneskelige krop i laboratoriet. Den type forsøg, jeg laver, kræver, at man manipulerer med gener, så man kan naturligvis ikke eksperimentere på mennesker. Derfor har man forskellige forsimplede modeller, man arbejder med i stedet. Men de er jo netop forsimplede modeller, og derfor er det vigtigt – og til tider svært – at sætte det i et perspektiv, der reflekterer et menneske. Indtil for nylig har de fleste modeller været baseret på dyr, men i år er det lykkedes blandt andre forskere fra Harvard Medical School at lave modeller baseret på menneskevæv. Som en det af mit postdoc-projekt søger jeg derfor til denne forskergruppe for at avancere min forskning.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

For det første giver det mig et større råderum omkring min forskning, så jeg har mulighed for at søsætte mere avancerede forsøg. Helt konkret kan jeg forlænge mit ophold på Joslin Diabetes Center, Harvard Medical School, MA, USA, hvor netop opdagelsen af eksistensen brunt fedt i voksne mennesker fandt sted, så jeg har tid (og økonomi) til at teste min hypotese i en dyremodel. Dernæst håber jeg, at denne anerkendelse styrker mig mod mit mål om på sigt at få min egen forskningsgruppe i Danmark. Sidst vil jeg også nævne, at i en forskningsverden, hvor fremtiden er ekstrem usikker, betyder sådan et skulderklap meget for mig personligt.

Forskningsprojektets videnskabelige titel

Afadin, a novel putative regulator of brown fat.

Lidt om mennesket bag forskeren

Et socialt liv med venner og familie betyder meget for mig og har gjort det igennem hele mit liv. Jeg ynder også gerne at dyrke motion, tidligere i form at fodbold, nu mere i form at styrketræning. For tiden er jeg bosat i Cambridge, MA, USA, sammen med min søde kæreste Isa, hvor vi forsøger at udforske forskellige dele af USA, når vi ikke arbejder.

Gymnasium og bopælskommune

Student fra Aurehøj Amtsgymnasium bopæl i Gentofte Kommune.