Forskningsprojektets videnskabelige titel

New Directions in Cryptographic Computing and Correlated Pseudorandomness (C3PO)

Forskningsinstitution

Aarhus Universitet

Aarhus Universitet

Fagområde

Datalogi

Forskningsleder

Peter Alexander Scholl

født 1989

Projekttitel

New Directions in Cryptographic Computing and Correlated Pseudorandomness (C3PO)

Hvad handler dit projekt om?

"Sikker beregning" gør det muligt at behandle data, selv når de er krypteret, således at kun det ønskede resultat af beregningen afsløres. For eksempel kan en gruppe medarbejdere beregne gennemsnittet af deres løn uden at oplyse deres individuelle løn. Desværre er mange af disse metoder meget dyre og tager tusinder af gange længere tid end den originale beregning. I den seneste forskning er der imidlertid opstået nye teknikker, der giver potentialet til kraftigt at reducere disse omkostninger. Målet med dette projekt er at udforske og udvikle disse spændende nye teknikker og undersøge, samt hvordan disse anvendes på problemet med sikker beregning.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Siden barndommen har jeg interesse for matematik og løsning af gåder. Jeg blev først interesseret i kryptografi, da jeg læste The Code Book af Simon Singh, der fortæller dens fascinerende historie. Jeg begyndte at studere kryptografi mere formelt på universitetet, hvor jeg især kunne lide at se områder med ren matematik bruges i praktiske anvendelser, hvilket til sidst førte mig ned ad forskningsstien.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

I øjeblikket er effektiviteten en af de største hindringer, der holder sikker beregning tilbage. At designe hurtigere algoritmer og protokoller er altid udfordrende, og du kan sjældent være sikker på, hvilken slags forbedringer der er mulige. Men med de spændende områder med homomorfisk hemmelig deling og korreleret pseudorandomness, der er opstået for nylig, er der mange retninger, der skal udforskes. Jeg tror, at ved at afdække og udvide de rigtige teknikker er der potentiale til dramatisk at ændre landskabet af protokoller til sikker beregning.

Hvilke perspektiver vurderer du selv, at din forskning på sigt kan have for det omgivende samfund?

Følsomme data findes overalt i vores dagligdag, lige fra vores banktransaktioner til vores online sociale interaktioner og endda vores medicinjournaler. Med sikker regning er det muligt at begrænse eksponeringen af disse data til intet ud over, hvad der er nødvendigt, mens man stadig udvinder værdi fra det. Ved at forbedre effektiviteten af disse teknologier kan dette projekt sænke omkostningsbarrierer for deres implementering og samtidig udvide rækkevidden af, hvad der kan gøres. Dette bringer øgede niveauer af privatlivets fred og sikkerhed til mennesker og virksomheder og åbner nye applikationer, som ellers ikke ville have været mulige. For eksempel kunne der udføres medicinske undersøgelser på private genomiske databaser, som de nuværende regler og fortrolighedshensyn ellers ikke kan tillade.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Sapere Aude programmet er en fantastisk mulighed for at konsolidere og udvide min forskningsgruppe og udvikle mine færdigheder som forskningsleder inden for mit eget område. Med en prestigefyldt pris som denne vil det også hjælpe med at tiltrække nyt talent, og jeg ser frem til glæden ved at vejlede disse tidlige karriereforskere, samtidig med at jeg styrker mine internationale samarbejder.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg voksede op i Durham, en lille, malerisk katedralby i det nordøstlige England, og kom først til Danmark i 2017 som postdoktoral forsker. Jeg nyder det pulserende, men afslappede liv, der følger med at bo i Århus med sine mange kulturelle aktiviteter og hyggelige caféer. I min fritid nyder jeg også at lave mad, cykle gennem de nærliggende skove og klatre.

Bopælskommune

Aarhus

Gymnasium

Newcastle Royal Grammar School, UK