Case

Unges mobilbrug ved nattetide kan have konsekvenser for sundheden

1000 unges mobilbrug dag og nat i tre år skal kortlægges. Danmarks Frie Forskningsfond har skudt penge i forskere fra Københavns Universitet, som skal undersøge, hvor meget unge bruger deres mobiltelefon om natten, og om det har sammenhæng med sygdomme senere i livet.

Foto af en ung person der ligger i en seng med en mobiltelefon
Foto: Sayo Garcia , Unsplash
  • Tværrådslig
  • Sapere Aude Forskningsleder
  • 2017
  • Det er nat, men på natbordet ved siden af sengen udsender smartphonens skærm et blåligt lys, vibrationer og lyde. En sms, en besked på Messenger eller en ny opdatering på Facebook afbryder nattesøvnen.

    - Vi ved fra undersøgelser, at mange unge bruger deres smartphone om natten. Måske vågner man op og skal se, hvad klokken er, og så tjekker man også lige Facebook og snapchat osv. Eller også bliver man faktisk vækket af telefonen, siger professor på Københavns Universitets Institut for Folkesundhedsvidenskab Naja Hulvej Rod.

    Vi ved ikke nok om konsekvenserne

    I sit nye forskningsprojekt skal hun lede en forskergruppe, som skal afdække, hvor meget unge bruger mobilen om natten.

    Projektet er yderst interessant, mener Vidensråd for Forebyggelse, der er etableret i samarbejde mellem TrygFonden og Lægeforeningen og opsamler og formidler forskning, der kan bidrage til et sundere og længere liv for flere danskere.

    - God søvn er afgørende for ens helbred og sundhed. Det er derfor meget velkomment med et forskningsprojekt, der skal forsøge at afdække betydningen af at være aktiv på de digitale medier om natten, for det ved vi ikke ret meget om i dag, siger Morten Grønbæk, formand for Vidensråd for Forebyggelse.

    1000 unges mobilbrug følges dag og nat i tre år

    I det nye projekt skal forskerne følge 1000 unge studerende i starten og midten af 20'erne. Forskerne har udviklet en særlig app, som alle de unge får installeret på deres mobiltelefon. App'en registrer, hvornår de unge bruger mobilen og sender data til forskerne.

    Det er planen at følge de unge og deres mobilbrug i tre år. I løbet af de tre år vil de unge skulle svare på spørgeskemaer om, hvad de bruger telefonen til om natten.

    Derudover vil forskerne lave kvalitative interviews med 30-40 af de unge, som er meget mobilaktive om natten, for at finde ud af, hvad de bruger telefonen til, om det er telefonen, der forstyrrer deres søvn og hvorfor.

    - Er man faktisk bange for at gå glip af noget, og er det det, der forstyrrer ens søvn? spørger Naja Hulvej Rod.

    200 af de unge, som er meget forstyrret i deres søvn og meget mobilaktive om natten, vil desuden få lavet grundige fysiske og psykologiske tests for at undersøge, om det har nogen helbredsmæssige konsekvenser, når søvn erstattes af smartphonebrug.

    De 200 vil blive sammenlignet med 200 unge, som ikke bruger deres mobil om natten.

    Forskerne ved allerede fra tidligere forskning, at afbrudt og forstyrret søvn har en række uheldige konsekvenser som nedsat fertilitet, større risiko for fedme, diabetes, psykiske problemer og infektioner.

    Om det også gør sig gældende, hvis søvnen forstyrres på grund af smartphonen, og hvor udbredte søvnforstyrrelser på grund af smartphone er, skal forskerne nu finde ud af.

    - Introduktionen af smartphones er den største ændring af vores dagligdagsliv de sidste 10 år. Jeg synes, at vi har en forpligtigelse til som sundhedsforskere at undersøge, om der er nogen helbredsmæssige konsekvenser af det, siger Naja Hulvej Rod.