Case
Med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond skal forskere fra DTU udvikle nanopartikler, som kan transportere ilt på samme måde som røde blodlegemer. Det vil være en stor fordel ved større ulykker med mange sårede, som har brug for blod.
I et land som Danmark har vi rigtig mange bloddonorer og velfungerende blodbanker. Faktisk er det omkring hver fjerde voksne dansker, der jævnligt donerer blod.
Men globalt er blod en knap ressource, og der er flere udfordringer ved menneskeblod, som gør det svært at få nok blod ud ved større katastrofer som jordskælv og terrorangreb.
Rigtigt blod skal opbevares ved en helt bestemt temperatur for at kunne holde sig. Det gør det udfordrende at transportere blod til katastrofeområder.
Og selvom det opbevares rigtig, kan de røde blodlegemer alligevel kun holde sig i maksimalt 42 dage ved maks. 4 °C. Derfor kan man ikke opbygge lagre af røde blodlegemer til områder, som jævnligt rammes af større katastrofer.
Nu skal forskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og University of St. Andrews i Skotland udvikle nanopartikler, som kan transportere ilt og på den måde med tiden måske erstatte røde blodlegemer.
- Udfordringen er at udvikle nanopartikler, som kan bære og transportere ilten, og som er i stand til henholdsvis at binde og frigive ilt, mens de cirkulerer i kroppen, forklarer postdoc på DTU Health Tech Xiaoli Liu.
Hun skal stå i spidsen for forskningsprojektet ‘Next generation of haemoglobin-based oxygen carriers as potential blood substitutes’, som har fået støtte fra Danmarks Frie Forskningsprojekt.
Forskerne skal udvikle nanopartikler, som kan indeholde proteinet hæmoglobin, som er det molekyle i blodet, der binder, transporterer og frigiver ilt.
De arbejder med en såkaldt mesoporøs platform, som indeholder veldefinerede krystalliske porestrukturer med en stor overflade og strukturel fleksibilitet.
- Vi skal designe en nanopartikel med høj grad af hæmoglobin indkapsling, og hvor porerne er små nok til, at hæmoglobinet ikke kan trænge ud, mens ilten skal kunne diffundere frit, forklarer Xiaoli Liu.
I det nye projekt er målet at udvikle nano-platformen og lave de indledende test. Men perspektiverne i projektet er store.
- Hvis vi kan udvikle et universelt og sikkert substitut for røde blodlegemer, så vil det være meget nemmere at opbygge lagre af “blod” til katastrofer. Herved skal vi heller ikke teste nanoblodet for sygdomme eller sikre, at det er den rette blodtype, siger Xiaoli Liu.
Xiaoli Liu
Danmarks Tekniske Universitet/University of St Andrews
Next generation of haemoglobin-based oxygen carriers as potential blood substitutes
1.305.000 kr