Case
Med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond vil forskere fra København Universitet som de første nogensinde rekonstruere de autentiske lyde af livet på Rosenborg Slot i det 17. århundrede.
På museer kan du bevæge dig gennem visuelle udstillinger fra gamle dage. Men tænk, hvis du samtidig kunne høre lyden af fortidens krige, politiske samtaler, hestevogne, ekstravagante fester og den helt normale hverdag.
Det vil et nyt forskningsprojekt gøre muligt ved at undersøge og rekonstruere lyden fra hoffet på Rosenborg Slot i det 17. århundrede.
»Lyde har fundamental indflydelse på, hvordan vi oplever et sted. Vi lytter ikke, som vi gjorde før i tiden. I dag har vi langt mere støj omkring os. Så jeg vil rekonstruere lydene af fortiden og skabe et meget mere levende billede af historien,« siger lektor Christine Jeanneret fra Centre for Privacy Studies ved Det Teologiske Fakultet på Københavns Universitet.
Hun skal lede forskningsprojektet SOUND: Soundscapes of Rosenborg, som netop har fået støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond.
Christine Jeanneret vil i samarbejde med Rosenborg Slot studere hverdagslivet ved hoffet i Rosenborg og undersøge alle og alt, der skabte lyde, støj og stilhed.
Rosenborg Slot er valgt af en helt speciel årsag. Slottet er nemlig ekstremt unikt, da det ikke blev benyttet af kongefamilien efter 1710. Så Rosenborg Slot står dybest set, som det oprindeligt var og er næsten perfekt bevaret.
Projektet har derfor mulighed for at arbejde med tre typer kilder: skriftlige, visuelle samt de velbevarede artefakter og genstande fra slottet.
Forskerne vil undersøge:
Projektet skal resultere i en udstilling på Rosenborg Slot i 2023 med såkaldte immersive soundscapes, som er de lyde, der opstår ud fra omgivelserne.
Formålet er, at de besøgende på slottet skal kunne tage hovedtelefoner på og gå gennem museet og ikke kun se, men også høre, hvad der skete på Rosenborg i det 17. århundrede.
»Vi har mulighed for eksempelvis at rekonstruere belejringen af København i 1659 i krigen mod svenskerne, også kaldet stormen på København. Så de besøgende vil kunne rejse tilbage til fortiden, mens de bevæger sig gennem slottet, hvor de kan høre kanonerne og folk, der er bange. Så vi kan undervise i historien på en måde, der er meget direkte og levende. Det giver et helt nyt perspektiv,« siger Christine Jeanneret.
Det er første gang nogensinde, at nogen forsøger at bruge det soniske perspektiv i studier af hoffets historie. Projektet kommer til at løbe over de næste tre år.
Christine Jeanneret Wernli
Københavns Universitet
SOUND: Soundscapes of Rosenborg
3.263.377 kr