Case
Flere end 40.000 danskere kommer hvert år på skadestuen på grund af ankelskader. Forskere fra Aalborg Universitet har fået støtte af Danmarks Frie Forskningsfond til at designe fodtøj, der skal reducere risikoen for ankelskader hos sportsfolk.
Forstuvninger i anklen er den hyppigste sportsskade, som står for op til 34 procent af alle idrætsrelaterede skader. I projektet ‘Characterization of mechanical & biomechanical risk factors related to ankle sprain injuries in sports footwear’ kaster forskere sig over sportsudøvernes sko for at reducere antallet af ankelskader.
»Gentagende ankelskader er et stort problem for idrætsudøvere, fordi ledbåndene og muskler bliver slappere, plus koordination og bevægelseskontrol bliver forstyrret, hver gang de bliver overbelastet. Så godt fodtøj er ekstremt vigtigt, når man dyrker sport. Vi vil derfor finde et skodesign, som skal kunne forebygge ankelskader,« siger Uwe Gustav Kersting, som er professor i idræt på Aalborg Universitet.
Uwe Gustav Kersting står i spidsen for projektet, som netop har fået støtte af Danmarks Frie Forskningsfond.
Projektet bygger på forskning fra et tidligere ph.d. projekt, der undersøgte en specialdesignet teflontape fra virksomheden Spraino. Tapen, som klæbes på ydersiden af skoen, nedsætter friktionen mellem gulv og sko. Teknikken forebygger forstuvninger og vridskader, viser projektet, som Uwe Gustav Kersting var involveret i.
Nu ønsker Uwe Gustav Kersting at gå i dybden med materialeforskning og -udvikling, for tapen er ikke er så holdbar, som ønsket.
»Vi vil gerne skabe noget, som er bedre og nemmere at anvende og gøre det mere holdbart. Én mulighed er at indbygge et materiale i selve skoen, som kan skabe en lille ændring på friktionen på bestemte steder i skoens såler,« siger han.
Forskningsprojektet er opdelt flere trin. Først vil forskerne undersøge, hvordan de kan standardisere de mekaniske parametre i sportsfodtøj. Så test af fodtøj til sportsudøvere fremover tager højde for de bevægelser, man rent faktisk laver, når man dyrker idræt.
På nuværende tidspunkt tester fodtøjsfirmaer deres materialer på en meget basal måde, hvor de ikke inkluderer de mange komplekse bevægelser, man laver på en sportsbane.
»Vi vil gerne finde en procedure for, hvad man skal teste for at vurdere, om det er et godt fodtøj til at dyrke sport i eller ej. Derfor er det vigtigt at se på realistiske belastningssituationer,« siger Uwe Gustav Kersting.
Derefter vil forskerne tilføje skoene forskellige egenskaber for at se, hvordan det påvirker risikoen for at få ankelskader.
Tredje trin er projektets kerne. Her vil forskerne udvikle den videnskabelige ramme for, hvordan man kan bruge testresultaterne til at designe sko til forskellige idrætsgrene.
Senere håber de på at kunne udvikle mere sikkert fodtøj og teste, om det kan forebygge ankelskader.
»Mere end halvdelen af alle idrætsudøvere får ankelskader i deres sportskarriere. Derfor er der en meget høj procentdel af idrætsudøvere, der vil få gavn af vores projekt,« siger Uwe Gustav Kersting.
Forskningsprojektet, som skal løbe over 3 år, er et bredt samarbejde mellem forskere fra AAU, DTU, en række tyske universiteter samt virksomheden Spraino.
Uwe Gustav Kersting
Aalborg Universitet
Characterization of mechanical & biomechanical risk factors related to ankle sprain injuries in sports footwear
2.880.000 kr