Case

Hvor finder Grønland inspiration til vejen mod selvstændighed?

Med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond skal forskere fra Aalborg Universitet undersøge, hvordan Grønland sammenligner sig med andre lande. Det vil give en bedre forståelse af de paradokser, der er i grønlandsk nationsbygning.

Foto af by med huse i Grønland
Foto credit: Filip Gielda/Unsplash
  • Tværrådslig
  • Sapere Aude Forskningsleder
  • 2019
  • Med en lille befolkning på et enormt territorium, som lever under nogle ekstreme geografiske og klimatiske betingelser, er Grønland unikt. Så hvis man står i hovedstaden Nuuk og kigger ud over verden, er det langt fra oplagt, hvorfra og hos hvem Grønland kan finde inspiration på vejen mod selvstændighed.

    - Grønland har lært fra Danmark, at et folk bør have sin egen stat, og hvordan man skal bygge en stat op. Den særlige danske nationalstats-ideologi er blevet en ramme for, hvordan Grønland forestiller sig selv som uafhængig. Men der er et væld af andre muligheder, når man søger selvstændighed og skal bygge en nation, siger Ulrik Pram Gad, som er lektor i arktisk kultur og politik ved Institut for Kultur og Læring på Aalborg Universitet.

    Han skal lede forskningsprojektet ‘Imagining Independence - Greenland's Postcolonial Politics of Comparison (IMAGINE PoCo) ’, som netop har fået støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond.

    Forskerne skal undersøge, hvordan debatter i Grønland er med til at forme forestillingerne om uafhængighed. Konkret skal projektet analysere aktuelle og historistiske tekster om de sektorer, der er udpeget som afgørende for Grønlands udvikling for at finde frem til, hvem Grønland sammenligner sig med.

    De skal blandt andet se på statsform og human resources, men også sprogpolitik og uddannelse, infrastruktur, fiskeri, minedrift og turisme. Hvis man tænker på, at der kun bor cirka 56.600 mennesker i Grønland, hvilket svarer til en mellemstor, dansk provinsby som Vejle, så er Danmarks styreform måske ikke det mest åbenlyse at stræbe efter for Grønland.

    - Der er mange forskellige modeller for, hvordan man kan være et folk i verden. Grønland behøver ikke at se mod Danmark. Nogle sektorer og problemstillinger lægger mere op til at Grønland ser sig selv som et udviklingsland, en koloni, et arktisk selvstyre eller en velfærdsstat, siger Ulrik Pram Gad.

    Målet med projektet er at vise, hvilken betydning sammenligninger med andre lande kan have.

    - Vi vil gerne gøre Grønland opmærksom på de begrænsninger, de selv lægger på deres forestillinger om, hvordan Grønland skal udvikle sig og åbne deres øjne for andre muligheder. Men projektet kan i sidste ende også blive interessant for andre lande, der har bundet sig til bestemte forestillinger om, hvem man kan sammenligne sig med, siger Ulrik Pram Gad.