Case

Enzymer fra iskolde grønlandske kalksøjler skal give nyt vaskepulver, som virker i koldt vand

Med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond skal forskere bidrage til udviklingen af en værtsorganisme, som kan producere nye kuldeaktive vaskepulverenzymer, der kan bruges til at vaske tøj ved lave temperaturer. Målet er skåne miljøet ved at sænke den enkelte husholdnings vasketemperatur.

Foto af vaskemaskiner i et møntvaskeri
Photo by engin akyurt on Unsplash
  • Tværrådslig
  • DFF-Forskningsprojekt 1 (tematisk forskning)
  • 2020
  • Hvis man sænker den nuværende vasketemperatur fra 30-60 grader til 5-10 grader, kan den enkelte husholdning bidrage til at reducere CO2-udledningen. På europæisk niveau vil det betyde en CO2-reduktion, der svarer til den årlige udledning fra fire millioner biler. 

    Men det kræver en ny type vaskepulver med enzymer, der er aktive ved lave temperaturer; de såkaldte “kuldeaktive” enzymer. 

    Derfor vil et nyt forskningsprojekt, som har fået støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond, finde og beskrive nye, kuldeaktive vaskepulverenzymer fra bakterier, der lever et koldt sted, og som laver enzymer med en høj aktivitet ved 5-10 grader. 

    »Vi vil gøre det muligt at ændre vores vaskevaner gennem vores vasketemperaturer til, at vi groft sagt kan bruge vand fra vandhanen uden at skulle varme det op,« siger Mariane Schmidt Thøgersen, som er forsker ved Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet. 

    Hun skal stå i spidsen for forskningsprojektet Truly cold-active enzymes for detergents to significantly reduce CO2 outlet, som sker i samarbejde med en række partnere fra Danmark, Norge og Italien. 

    »Forbrugerne kommer til at mærke det på pengepungen, da det forlænger levetiden på tøj, mindsker brugen af vaskepulver, sparer på elregningen og samtidig skåner miljøet,« uddyber Mariane Schmidt Thøgersen.

    Ikka-søjlerne i Grønland kan være løsningen
    Forskerne skal screene mikroorganismer og DNA fra et naturligt koldt miljø med høj pH-værdi ligesom i vaskepulver. Derfor har de været i Grønland, hvor de har fået lov til at indsamle et lille stykke af de undersøiske Ikka-søjlerne, som består af det helt særlige kalk-mineral, ikait. På baggrund af andre enzymer fundet i Ikka-søjlerne, forventes de nye enzymer at være ægte kuldeaktive, hvilket vil sige, at de virker ved 5 og 10 grader.  

    I projektet vil de anvende nye metoder til at finde og udvikle en kuldeaktiv værtsorganisme, som kan producere vaskepulverenzymerne. Det vil sige, at forskerne vil klone store stykker DNA fra de mikroorganismer, der lever i Ikka-søjlerne, ind i en kuldeaktiv værtsorganisme, og så undersøge, om den nye vært bliver i stand til at producere kuldeaktive enzymer, som potentielt kan bruges i vaskepulver. 

    »Hvis det lykkes, kan vi rent faktisk få vaskepulver på markedet inden for en overskuelig årrække, så man kan vaske tøj i koldt vand, og dermed gøre noget ligetil og konkret for den grønne omstilling,« siger Mariane Schmidt Thøgersen.

    Derudover vil der også være fokus på at øge mængden af bakterier, der kan dyrkes, da kuldeaktive bakterier normalt vokser meget langsomt, og kun ganske få af dem hidtil har været dyrket i laboratoriet. 


    Fakta: Hvad er et kuldeaktivt enzym?

    • Et enzym er et protein, der kan hjælpe med at opbygge eller nedbryde stoffer.
    • Én type enzym kan nedbryde fedtstoffer, som findes i det meste vaskepulver, hvor de fjerner fedtstofpletter, som ellers er svære at vaske ud af tøjet, ved vask på 30-60 grader.
    • Et kuldeaktivt enzym har høj aktivitet ved lav temperatur. De har en mere ”ledløs” tredimensionel struktur, der gør, at de ikke låser sig fast, når temperaturen falder. Derfor virker de godt i vaskepulver beregnet til kolde vaske.