Case
Med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond vil forskere fra Syddansk Universitet i samarbejde med en række internationale forskere give hidtil uset viden om de potentielle farer forbundet med nanoplast.
Når plastik først er endt i havet og i naturen, forsvinder det ikke. I stedet bliver det nedbrudt i mindre og mindre stykker af bølger, vind, vejr og sollys.
På et tidspunkt bliver fragmenterne så små, at de kaldes for mikroplastik. Derefter bliver de nedbrudt til endnu mindre, næsten usynlige stykker kaldet nanoplastik, som kan sprede sig til alle økosystemer.
Men det vides ikke i dag, hvor udbredt nanoplast faktisk er, og hvilke virkninger det har på miljø, dyreliv og mennesker.
Derfor vil forskere fra Syddansk Universitet undersøge effekterne og tilføje et nyt kapitel i fare- og risikovurdering af nanoplastik med projektet: Revealing “hidden” plastics using Trinal Oviparous Omics Model (TriOOL). Projektet er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond.
»Når plastikken kommer ned i nanostørrelse, kan plastikpartiklerne trænge ind gennem cellemembranen og ind i cellerne. Det er endnu mere skræmmende end mikroplastik, for effekten af nanoplastik er ukendt, og vi har ikke styr på, hvad de langsigtede konsekvenser er,« siger adjunkt Elvis Genbo Xu på Biologisk Institut ved Syddansk Universitet.
Forskerne vil ved hjælp af tværfaglige teknologier bruge modeller af embryoner fra hvirveldyr som Zebrafisk, frøer og kyllinger til at afsløre, hvordan nanoplast optages i cellerne og påvirker udviklingen af dyrene i deres fosterstadie.
»Dyr på dette stadie i livet er super-følsomme over for ethvert kemisk forurenende stof. Så vi forestiller os, at optagelse af nanoplast kan påvirke deres evne til at vokse eller give fødselsdefekter. Måske finder vi ud af, at en kylling under eksponering af nanoplast ikke kan udvikle lemmer inden for samme tidsramme som normalt,« siger Elvis Genbo Xu.
Derefter vil forskerne identificere de cellulære og mulige giftige mekanismer af nanoplastik.
Det primære mål med det fireårige projekt er at forstå de indviklede detaljer i de cellulære optagelsesmekanismer, udviklingseffekter og toksicitetsmekanismer af nanoplast i organismer i forskellige hvirveldyrklasser under realistiske miljømæssige forhold.
»Det er på høje tid, at vi håndterer globale plast-problemer. Nanoplastik er en af de mest udfordrende miljøtrusler i dag på grund af deres lille størrelse. De er usynlige, men uundgåelige i deres udledning og ophobning i miljøet,« siger Elvis Genbo Xu.
Fakta: Hvad er mikro- og nanoplast?
Kilde: Elvis Genbo Xu
Genbo Xu, Ph.D. Adjunkt
Syddansk Universitet (University of Southern Denmark)
Revealing “hidden” plastics using Trinal Oviparous Omics Model (TriOOL)
6.189.120 kr.