Case

Kan vi blive bedre til at forstå unge teenageres oplevelser med alkohol og sex?

Fra du er 14 år, til du fylder 18, gør du dig ofte dine første erfaringer med alkohol og seksualitet. Du ser eller hører om krænkelser eller grænseoverskridende adfærd, men er det omgivende samfund klædt på til at vejlede dig?

Foto af en gruppe mennesker der skåler med brune flasker
Adobe Stock
  • Tværrådslig
  • Sapere Aude Forskningsleder
  • 2022
  • De mødes til en fest i parken, på skaterbanen eller på de lokale boldbaner. For de 14 til 17-årige kan jo ikke uden videre gå ind på en natklub eller en bar.

    I stedet skaffer de sig noget alkohol og fester under åben himmel, hvis der ikke er andre muligheder.

    Her formes og videreudvikles deres sociale relationer, deres forhold til alkohol og deres tilgang til seksualitet. Men hvordan foregår det egentlig?

    Det skal et projekt forsøge at kortlægge med midler fra Danmarks Frie Forskningsfond i form af en Sapere Aude-bevilling.

    »Projektet handler om, hvordan alkohol og beruselse indgår i og påvirker unges sociale og seksuelle relationer,« fortæller Margit Anne Petersen, lektor på Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet, som leder projektet.

    Hun fortsætter:

    »Inden for rusmiddelforskningen og samfundsvidenskaben er der sjældent fokus på samspillet mellem disse ting. Det handler ofte enkeltstående om alkoholforbrug, seksualitet eller krænkelser med ét specifikt fokus. Vi ønsker at sætte disse ting sammen.«

    Et samtykke er ikke en garanti

    Alkoholkulturen er stærk i Danmark. For eksempel er der alkohol til stede ved de fleste gymnasiefester, omend Sundhedsstyrelsen i år har meldt ud, at man fraråder unge under 18 år at drikke alkohol.

    »Det er i alderen 14 til 17 år, at man eksperimenterer med alkohol og seksualitet, og det ved vi faktisk ikke særligt meget om. Der har været et stort fokus på seksuelle krænkelser og grænseoverskridende adfærd, men vi har brug for at blive opdaterede. Det vil give os viden om, hvordan vi bedre kan forebygge grænseoverskridende adfærd, eller bevidstgøre de unge om, hvad det er, de gør,« siger Margit Anne Petersen.

    Hun tilføjer, at en stærk alkoholkultur gør det væsentligt at vide, hvordan normer spiller ind.

    Tidligere undersøgelser blandt unge voksne har vist, at mange har prøvet at sige ja til noget, som de egentlig ikke havde lyst til.

    »På den måde bliver samtykke undermineret, og lige nu er det i debatten sådan, at hvis der har været samtykke, er alt okay. Men vi kan se, at der foregår forskellige sociale dynamikker, som gør, at der sagtens kan være et samtykke, samtidig med at der kan ske noget grænseoverskridende og ubehageligt,« forklarer Margit Anne Petersen.

    Der er derfor brug for en mere nuanceret forståelse af, hvad vi kalder de forskellige ting, påpeger hun:

    »Hvordan kan et begreb som samtykke for eksempel være med til at skjule nogle af de sociale dynamikker og magtforhold, der findes mellem folk i den alder? Det vil kunne gavne, både i forbindelse med forebyggelseskampagner eller i behandling af dem, som har været udsat for noget grænseoverskridende eller decideret krænkende.«

    Idé opstod til en fest i en park

    Idéen til projektet fik Margit Anne Petersen under arbejdet med et tidligere projekt, hvor målgruppen var unge voksne på 18 til 25 år.

    Sammen med en kollega var hun ude for at rekruttere deltagere til forskningsprojektet. Da det var under corona-nedlukningen, foregik noget af rekrutteringen under fester og sociale arrangementer, der blev afholdt i parker.

    I Fælledparken i København oplevede hun, at der var proppet med unge mennesker på nogle af legepladserne. De festklædte unge var 14-15 år gamle og stod med Bacardi Breezere og andre alkoholiske drikke i hænderne.

    »Det satte gang i nogle tanker om, at vi skulle have fat i de endnu yngre unge. Samtidig fandt vi ud af i det projekt, vi allerede havde gang i, at rigtig mange voksne tænkte tilbage på, da de var 15-16 år, hvor der var sket nogle grænseoverskridende ting, eller at de ikke helt forstod, hvad de gjorde eller skulle have gjort,« fortæller Margit Anne Petersen.

    Med disse oplevelser i skarp erindring sætter hun derfor nu et tre-årigt projekt i søen.

    Målet er at udvikle ny viden, hvor alkohol, seksualitet, krænkelser og social adfærd ikke er isolerede emner. De bør nemlig tænkes sammen.

    »Og så håber jeg, at det kan være med til at sætte gang i nogle initiativer. For eksempel undrer det mig, at de forebyggelsesinitiativer, der foregår i grundskolen, aldrig bliver koblet sammen. Der er én uge om året, hvor der bliver fokuseret på sex. Og så er der i 7. til 9. klasse nogle gange nogle tiltag om alkohol for forældre og de unge. Men der kommer for eksempel ikke nogen forklaring på, hvordan seksuelle normer måske ændrer sig, når man er fuld i forhold til, når man ikke har drukket alkohol,« påpeger Margit Anne Petersen.

    Fakta: Projektets tre dele

    Hoveddelen af projektet består i at foretage interview med 80 unge i alderen 14 til 17 år.

    Derudover er der to delprojekter. Det ene har fokus på sociale medier, det andet på nogle af de unges ’autoriteter’, nemlig forældre og officielle regler og anbefalinger.

    I forhold til de sociale medier viser tidligere forskning, at unge tilbringer meget tid på de sociale medier, samtidig med at de indgår i en fysisk relation. Dér skal delprojektet, som er et ph.d.-projektet, specifikt fokusere på, hvilken rolle det digitale aspekt spiller for beruset seksualitet.

    Der er stort fokus på digitale krænkelser i øjeblikket, men man ved faktisk ikke ret meget om, hvordan de foregår.

    Det er ofte piger, der oplever seksuelle krænkelser af fysisk karakter. Men kigger man på internationale undersøgelser af krænkelser på det digitale område, ser det ud til, at det er mere ligeligt fordelt mellem kønnene.

    Samtidig er der en mere uklar grænse mellem krænker og den krænkede. Så det at dele et billede eller slå et billede op via de sociale medier mudrer grænserne for, hvad vi normalt forstår som rigtigt og forkert.

    Det andet delprojekt skal fokusere på forskellige autoriteter i unges liv. Fokusgrupper med forældre til teenagere skal eksempelvis fokusere på forældrerollen. Hvordan forholder forældre sig til alkohol, til seksualitet og til berusede seksuelle relationer mellem unge?

    Det bliver sammenholdt med en analyse af, hvordan retningslinjer og anbefalinger fra myndighederne har ændret sig over tid. Der er meget debat om både aldersgrænsen og anbefalinger i forhold til alkohol og unge. Derudover har samtykkeloven og Me too sat fokus på seksuelle grænser.