Øger fertilitetsbehandling risikoen for astma og allergi hos børn?

Fertilitetsbehandling er under mistanke for at kunne øge risikoen for astma og allergi hos børn. Et nyt forskningsprojekt skal forsøge at af- eller bekræfte mistanken.

Foto af arm der bliver testet for allergi af læge med pipette
Adobe Stock

I dag bliver flere end 10 procent af nyfødte i Danmark hjulpet til verden gennem fertilitetsbehandling. Det viser tal fra Dansk Fertilitetsselskab.

Mens brugen af fertilitetsbehandling har været stigende i de seneste årtier, har der været en lignende udvikling inden for forekomsten af astma og allergi hos børn.

Man ved, at der er flere forskellige årsager, der bidrager til, at børn udvikler astma og allergi.

Tidligere undersøgelser antyder, at der kan være en sammenhæng mellem den øgede forekomst af astma og allergi hos børn og brugen af fertilitetsbehandling.

For eksempel har undersøgelser antydet, at uhensigtsmæssig påvirkning af fosteret i livmoderen, kan påvirke udviklingen af immunforsvaret. Det kan føre til sygdomme relateret til immunforsvaret senere i livet, som for eksempel astma eller allergi.

Andre undersøgelser tyder på, at børn undfanget ved hjælp af de mest invasive typer af fertilitetsbehandling, hvor ægget befrugtes uden for kvindens krop, har en øget risiko for astma i barndommen.

Derimod er sammenhængen med allergi kun sparsomt undersøgt, og resultaterne har været modstridende. Man har ikke kigget så meget på de mindre invasive teknikker, som faktisk er de hyppigst brugte former for fertilitetsbehandling.

Nu skal et forskningsprojekt forsøge at kortlægge, om der er en sammenhæng mellem forskellige typer af fertilitetsbehandling og udviklingen af astma og allergi hos børn i Danmark.

»Jeg synes, at det er et rigtig spændende forskningsemne, fordi resultaterne er særdeles relevante, uanset om jeg finder en sammenhæng eller ej. For det er jo vigtigt at kunne informere familier, der gerne vil have fertilitetsbehandling om, hvorvidt behandlingerne indebærer en risiko for deres kommende barn,« siger Laura Ozer Kettner, børnelæge ved BørneCenter for Lunge- og Allergisygdomme på Aarhus Universitetshospital, som skal udføre forskningsprojektet med støtte fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Projektet bliver udført i samarbejde med en forskningsgruppe, som har stor viden inden for fertilitetsbehandling, børnesygdomme, epidemiologi og statistik.

Forskningsprojektet er et registerstudie. Det vil sige, at Laura Ozer Kettner går en stor mængde data igennem med en tættekam.

»I Danmark har vi en unik mulighed for at udføre forskning om hele befolkningen ved hjælp af de nationale sundhedsregistre, « fortæller Laura Ozer Kettner.
I registrene vil hun se på antallet af indløste recepter på astma- og allergimedicin samt antallet af astma- og allergidiagnoser for børn født efter forskellige typer fertilitetsbehandling sammenlignet med spontant undfangede børn.

»Hvis vi finder en øget risiko for astma og allergi hos børn født efter fertilitetsbehandling, er det afgørende at undersøge, om denne risiko skyldes selve fertilitetsbehandlingen eller for eksempel forhold ved de forældre, der har svært ved at få børn.«

Som led i studiet vil Laura Ozer Kettner også udføre søskendeanalyser. Derigennem kan hun se på risikoen for astma og allergi hos børn født efter fertilitetsbehandling sammenlignet med en eller flere spontant undfangede søskende.

»Vi skal også se på, om en eventuelt øget risiko for astma og allergi hos børn født efter fertilitetsbehandling kunne skyldes, at disse forældre er mere bekymrede for deres børn og hyppigere søger læge og dermed får stillet flere astma- og allergidiagnoser,« uddyber Laura Ozer Kettner.

Håber at kunne oplyse kommende forældre

Det kommende forskningsprojekt er planlagt til at vare i tre år. Når det er tilendebragt, håber Laura Ozer Kettner, at resultatet kan blive værdifuld information for kommende forældre, som ønsker fertilitetsbehandling.

»Jeg håber, at der kommer mere viden til de forældre, der søger fertilitetsbehandling. Om det så er det ene eller det andet resultat, kan man i hvert fald informere dem,« forklarer Laura Ozer Kettner og føjer til:

»Men der er behov for flere studier på området, før man kan drage endelige konklusioner. Hvis man skal tænke stort, kunne man forestille sig, at resultaterne også kunne bidrage til at forebygge astma og allergi hos danske børn. For eksempel hvis flere studier viser, at en specifik del af fertilitetsbehandlingen øger risikoen for astma eller allergi hos barnet, kunne resultaterne få betydning for, hvilken type fertilitetsbehandling man vælger fremover.«