Kan mere dagslys værne os mod vinterdepression?

I dag findes der en række behandlingsmetoder mod vinterdepression. Et nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvilken effekt det har at gå udendørs i vinterhalvåret.

Foto af et par der går tur i en skov med vintertøj og solskin
Adobe Stock

Mange danskere glæder sig over årstidernes skiften. Men når løvet på træerne begynder at gulnes, og dagene bliver kortere, oplever cirka hver 10. af os, at humøret daler, og at dystre tanker bliver en del af dagligdagen.

For nogle udvikler det sig til en regulær vinterdepression.

Heldigvis er der hjælp at få fra såvel kraftige lamper som medicin og psykoterapi.

»Der er en fjerde ting, som man har forsøgt, og det er dagslys. Anna Wirz-Justice er professor emeritus ved University of Basel Medical School, og hun er med i vores kommende projekt. I 1996 viste hun, at det at gå en tur på en time ude var bedre for folk med vinterdepression end lavdosis-lysterapi,« fortæller Klaus Martiny, professor i psykiatri på Københavns Universitet og Region Hovedstadens Psykiatri, som skal stå i spidsen for det omtalte studie. Han fortsætter:

»Men det var et lille studie i 1996 og uden de muligheder, vi nu har for at måle lyseksponering og aktivitet. Så vi gentager studiet i en større målestok, hvor vi bruger nogle mere moderne teknologier til at finde ud af, hvad der foregår.«

I alt er det planen, at 150 danskere, som kæmper med vinterdepression, skal indgå i det nye forskningsprojekt, som støttes af Danmarks Frie Forskningsfond.

Der er altid mest lys udenfor, også om vinteren

Over en periode på seks uger skal halvdelen af deltagerne opholde sig udenfor i en time om dagen. Den anden halvdel skal blive indenfor og læse selvvalgt litteratur.

»Det, som folk ikke altid ved, er, at der altid er masser af lys udenfor. Der er altid nok lys ude til at stille vores indre ur. Det er der ikke indenfor. Selvom man kan synes, at der er meget lys inde, er der forsvindende lidt i forhold til ude. Inde er der måske 200 lux, men udenfor er der mindst 5-6.000 lux selv i slutningen af oktober og også senere på året,« siger Klaus Martiny.

Lux er en måleenhed, som angiver, hvor meget belysning, der rammer et område. Faktisk kan det godt lade sig gøre at skabe 6.000 lux indendørs, men så vil det skære kraftigt i øjnene på os.

Så derfor skal deltagerne i forskningsprojektet ud under åben himmel. Med sig får de nogle instrukser om, hvor de skal gå, så de ikke vandrer rundt i mørke sidegader, men i stedet får mest muligt lys.

Her skal en arkitekt tilknyttet projektet hjælpe med at lægge de mest optimale ruter ud fra, hvor deltagerne bor.

Deltagerne bliver udstyret med en lyssensor, som kan knappes på tøjet, og som kan opfange, om man opholder sig indendørs eller udendørs. Den leveres af iværksættervirksomheden Ocutune ApS i Roskilde og indeholder også en aktivitetsmåler, som kan kortlægge, hvor meget deltagerne bevæger sig omkring.

Vi tilbringer mere end 95 procent af vores tid indendørs

Projektet begynder i efteråret 2025 og skal efter planen strække sig over tre år, hvor en stor del af tiden går med at inkludere deltagere med vinterdepression.

»Jeg håber, at vi finder, at dem, der har gået en tur ude, er kommet af med deres depression i højere grad end de øvrige deltagere. Vi ved, at vi herhjemme tilbringer i hvert fald 95 procent af tiden indenfor, hele året rundt. Det kan man jo godt undre sig lidt over,« påpeger Klaus Martiny.

Inden for EU er der netop blevet taget initiativ til, at vores byer skal blive mere behagelige at være ude i, såkaldte green cities. Det kan forhåbentlig gavne folkesundheden, blandt andet ved at folk tilbringer mere tid i dagslys.

»Det handler om at prøve at ændre de vaner, vi har. Det er en dårlig vane at være for meget indenfor. De fleste af os har brug for at komme mere ud. Vi har brugt det i psykiatrien i mange år, vi kalder det ’trippelterapi’, når man siger, folk skal gå en tur,« siger Klaus Martiny, som glæder sig over, at der nu er mulighed for, at terapien kan komme til at stå på et fundament af forskningsviden.

»Det er jo så lavpraktisk, at man næsten ikke tror, at der kan udføres forskning om det. Men det kan der. Og trippelterapi er, at man ved at gå en tur udenfor får noget motion, man får noget dagslys, og så får man noget social kontakt. Og det er jo de ting, man har brug for, når man er inde i en depressiv periode, hvor man ofte isolerer sig hjemme.«

Disse samarbejdspartnere indgår i forskningsprojektet

Carlo Volf, ph.d., arkitekt og seniorforsker, Region Hovedstadens Psykiatri.

Mette Kragh, ph.d., sygeplejerske og seniorforsker ved Psykiatriens Hus i Aarhus.

Malina Ploug Larsen, professorsekretær, Region Hovedstadens Psykiatri.

Paul Michael Petersen, professor, DTU Electro.

Anne Skeldon, professor, University of Surrey, School of Mathematics and Physics I England.

Morten Ronnenberg Møller, generalsekretær, DepressionsForeningen i Danmark.

Anna Wirz-Justice, professor emeritus, University of Basel Medical School i Schweiz.