Hvert femte par oplever manglende eller nedsat evne til at få børn. Et nyt forskningsprojekt vil nu undersøge, hvilken rolle lægemidler spiller, når æg og sædcelle skal kommunikere med hinanden.
For nogle er det svært at få udløst drømmen om lyden af små fødder, der løber hen over klikgulvet i stuen.
Infertilitet, en nedsat evne til at få børn, er den hyppigste sygdom blandt unge mænd og kvinder. Ifølge Verdenssundhedsorganisation, WHO, rammer infertilitet cirka 17 procent af alle voksne.
»Det mest skræmmende ved det er, at i en tredjedel af de tilfælde, hvor folk kæmper med infertilitet, kan man ikke sige, hvorfor de har det her problem. Og selv hvis man kan sige, hvorfor de har det her problem, kan man ofte ikke rigtig behandle det fornuftigt,« siger Anders Rehfeld, læge og forskningsgruppeleder på Afdelingen for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet.
Der kan være mange grunde til infertilitet. Anders Rehfeld står i spidsen for et forskningsprojekt, som skal forsøge at afdække ét af dem, nemlig hvilken rolle det har, når kvinder tager lægemidler under forsøget på at blive gravid.
Han har tidligere forsket i sædceller, nærmere bestemt i en ionkanal, som kun findes i sædceller. Ionkanalen spiller en vigtig rolle i forhold til de signaler, som en sædcelle og et æg udveksler i forbindelse med en befrugtning.
Så hvis ionkanalen svækkes eller sættes ud af funktion af miljøfremmede stoffer i de kvindelige kønsveje, for eksempel lægemidler, kan det føre til infertilitet.
Problemet er, at det er svært at undersøge denne påvirkning, fordi det kun er få dyrearter, hvor denne ionkanal fungerer som hos mennesker. For eksempel kan det ikke lade sig gøre at teste effekten af lægemidler på mus og rotter, for der reguleres ionkanalen helt anderledes.
Kun hos aber og mennesker ved man, at ionkanalen reguleres ens. Dette betyder også, at man for langt de fleste lægemidler på markedet ikke ved, om der findes bivirkninger på fertiliteten, da dette oftest kun er undersøgt i mus eller rotter.
Derfor overvejede Anders Rehfeld andre muligheder, da han i begyndelsen af 2020 var inviteret med som gæst til et bryllup.
Ved buffeten møder han en tidligere studiekammerat fra medicinstudiet, Anders Husby. Han havde netop samlet oplysninger om de 57.000 kvinder, der havde undergået inseminationsbehandling i Danmark fra 2000 til 2019, herunder om de havde indløst recepter på lægemidler, mens de var i behandling.
I løbet af 10 minutter ved buffeten opstod idéen til et forskningsprojekt.
Projektet, der er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond, kommer til at trække på data fra andre undersøgelser, så i alt godt 200.000 kvinders informationer kommer til at indgå.
For eksempel har man i Rigshospitalets Graviditetskohorte spurgt flere end 41.000 gravide kvinder, hvor længe de havde været om at blive gravide. Når brugen af lægemidler hos kvinderne holdes op mod svaret på dette spørgsmål, håber Anders Rehfeld, at forskergruppen kan se nogle sammenhænge.
»Vores drøm er, at vi i sidste ende kan finde frem til de lægemidler, der vil have de stærkeste effekter på fertiliteten. Det er dér, jeg kommer ind med det, der er mit eget kerneområde med sædcellestudier og kan teste de topti mest potente lægemidler direkte på sædceller. Det kan være, at vi ser en påvirkning af de her signaleringsveje, jeg har arbejdet med,« uddyber Anders Rehfeld.
Han fremhæver, at der i enkelte tilfælde også kan være lægemidler, som rent faktisk øger fertiliteten hos kvinderne.
»Uanset hvad kommer vi for rigtig mange lægemidlers vedkommende til at kunne sige, om de påvirker fertiliteten eller ej. Forhåbentlig vil der for langt de fleste lægemidlers vedkommende ikke være nogen effekt,« siger Anders Rehfeld og fortsætter:
»For de lægemidler, der hæmmer fertiliteten, kan vi gå ud at anbefale, at man ikke tager dem, hvis man forsøger at blive gravid. I dag tyder studier på, at flere end hver tredje kvinde i den fødedygtige alder tager medicin.«
Så med øget indsigt kan der måske blive flere, der får mulighed for at høre lyden af små fødder på stuegulvet uden at skulle modtage fertilitetsbehandling. Hvilket også sparer penge både for samfundet og for dem, der ønsker hjælp til at få børn.
Samarbejdspartnere på projektet
Projektet bliver et samarbejde mellem disse institutioner:
Anders Aagaard Rehfeld
RIGSHOSPITALET
Pharmaceutical use in women and fertility: an interdisciplinary approach
2.370.450 kr