Podcast

Vold i familien er blevet mere skamfuldt end i gamle dage

Lyt med i podcasten, og bliv klogere på, hvordan hemmeligholdelse af vold har udviklet sig siden starten af 1900-tallet.

To figurer, som malerer tit bruger til at skitsere mennesker, i kontakt med hinanden
Foto: Unsplash
 

 

Hemmeligheder kan holde sammen på familier og beskytte familiemedlemmer mod udstødelse af lokalsamfundet. Men de kan også være en undertrykkende magtfaktor, som nærmest kvæler familiemedlemmer og splitter familien.

Historisk har familier gennem tiden holdt forskellige ting hemmeligt. De ting har ændret sig, i takt med at samfundet har ændret sig.

Nogle ting er blevet accepteret, og derfor behøver man ikke holde det hemmeligt mere. Det gælder for eksempel homoseksualitet, børn uden for ægteskabet og psykisk sygdom.

Andet er blevet mere uacceptabelt, eller måske endda ulovligt, og det gør det endnu mere skamfuldt. Det gælder for eksempel vold i familien, som vi dykker ned i i denne episode af Vov at Vide sammen med lektor Karen Vallgårda fra Saxo-Instituttet, Københavns Universitet.

Har undersøgt gamle skilsmissepapirer og breve

Karen Vallgårda har ved hjælp af en række historiske kilder - for eksempel skilsmissepapirer og anonyme breve til brevkasseredaktører - undersøgt, hvordan synet på vold i familien har udviklet sig i løbet af de sidste 100 år.

Lyt med, og bliv klogere på, hvorfor vold i familien er mere skamfuldt i dag, hvor det samtidig er mere uacceptabelt.

Hør eksempler på, hvordan man så på psykisk vold i 1960’erne og længere tilbage i historien.

Og få bud på, hvad vi kan gøre for at gøre familievold mindre skamfuldt og hemmeligholdt i dag, samtidig med at vi er enige om, at vold er uacceptabelt.