Kan fortidens pandemier hjælpe os mod fremtidens sygdomsudbrud?

Danske forskere studerer tidligere tiders pandemier for at lede efter mønstre, der forklarer deres udvikling. Både Den Spanske Syge, mæslinger og Covid-19 er i fokus og kan ruste os til næste gang, en ubehagelig og smitsom infektionssygdom ruller ind over os.

Viggo Andreasen og Lone Simonsen foran en sort tavle med hvid kridtskrift på
Viggo Andreasen og Lone Simonsen

Vi bliver stadig klogere på pandemier og måske særligt i Danmark, hvor der før corona ikke blev forsket ret meget i den retning. Lone Simonsen og Viggo Andreasen var i 2020-2022 blandt landets mest citerede eksperter, og deres arbejde under corona har været medvirkende til, at der i dag findes et grundforskningscenter med fokus på pandemier.

Der søger de blandt andet viden om, hvordan pandemier opstår, og hvilke konsekvenser de har. For at blive klogere på dem kigger forskerne blandt på mere end 100 år gamle sygdomsudbrud. Samtidig har nye generationer af forskere kastet sig over at videreføre og udvide arbejdet med epidemiologi i Danmark.

Podcastserien er produceret af Videnslyd for Danmarks Frie Forskningsfond. 

Medvirkende: Lone Simonsen, professor og centerleder, PandemiX Center og Roskilde Universitet, Viggo Andreasen, lektor, PandemiX Center og Roskilde Universitet og Maarten Van Wijhe, lektor, PandemiX Center og Roskilde Universitet

Vært og tilretteelægger: Kasper Friis