I en almindelig dansk skoletime kommer en del af undervisningen som lyd fra læreren, men det er ikke altid, at lyden når hele vejen gennem elevernes ører og ind til deres forståelsescentre i hjernen. Men hvad skal der til, for at eleverne lytter efter? Og hvad får dem til at lade være? De svar indgår i ny ph.d.-afhandling.
For at få noget ud af undervisningen i skolen kræver det ikke kun blyant og papir, men også ører, der er klar til at lytte og en vis portion koncentration. Men hvad får skoleelever til at lytte? Det spørgsmål har lektor Lene Illum fra UC Syd stillet i sin forskning, som du kan høre mere om i dette podcastafsnit.
Hun har undersøgt tingene i to sjetteklasser, og gennem en masse observationer og samtaler med eleverne har hun identificeret fem nøglefaktorer, der enten åbner eller lukker for elevernes evne til at lytte. De fem elementer giver ikke kun en indblik i lytningens rolle, men kan måske også bruges til at hjælpe lærerne med at skabe bedre forudsætninger for, at eleverne får så meget som muligt ud af undervisningen.
Dette afsnit er andet i en serie på tre om forskning, der sigter på at forbedre den danske folkeskole.
Podcastserien er produceret af Videnslyd for Danmarks Frie Forskningsfond.
Medvirkende: Lene Illum, ph.d. og lektor ved UC Syd
Vært og tilrettelægger: Kasper Friis
Lene Illum
University College Syddanmark
Lyttekompetence - en vej til faglig læring i danskfaget i udskolingen
Forskeruddannelse uden for universiteterne
Tværrådslig
2.500.590 kr.