Jesper Velgaard Olsen

Forskningsleder

 

Projekttitel

Global massespektrometrisk analyse af kinasehæmmeres effekt på cellulære signaleringsnetværk i kræftceller

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Jeg har altid været meget videbegærlig og har en stor interesse i naturvidenskaben, som jeg finder meget fascinerende. Min interesse for proteinforskning ved hjælp af massespektrometri opstod under min kandidatuddannelse i Odense, hvor proteinforskningen er i verdensklasse. Specielt min ph.d.-vejleder, professor Matthias Mann, der har været et meget inspirerende forbillede og en fantastisk mentor for mig, har styrket min interesse i denne forskningsdisciplin og motiveret mig til at blive forskningsleder.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Kinasehæmmere er en ny type lovende kræftmedicin, der er designet til specifikt at ramme en klasse af cellulære enzymer, protein-kinaserne, som ofte er ude af kontrol i kræftceller. Men vi ved stadig kun meget lidt om effekten af kinasehæmmere på de signaleringsveje, der kontrollerer cellernes vækst og udvikling i forskellige væv og organer. Vi har udviklet en unik massespektrometrisk teknologi til at analysere globale ændringer i cellernes phosphoproteiner, som direkte afslører cellens sundhedstilstand. Vi kan derved finde de molekylære mekanismer, der ligger bag udviklingen af forskellige kræftformer, og bestemme, hvorfor resistens mod kræftmedicin ofte opstår under behandlingen.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Jeg er meget stolt af at modtage den prestigefyldte Sapere Aude-bevilling, som jeg ser som en stor anerkendelse af min forskning. Denne store bevilling giver mig mulighed for at fokusere min forskning på nogle spændende sygdomsbiologiske problemstillinger, som jeg ellers ikke ville have mulighed for. Mere specifikt giver den mig mulighed for at fastholde og rekruttere dygtige ph.d.-studerende og postdoc’er til min forskergruppe, så vi fortsat kan bedrive forskning på højt internationalt niveau.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg bor i Brønshøj sammen med min kone Tine, vores to børn, Frederikke på 11 år og Nikoline på 6 år, samt vores lille bomuldshund Oskar. Frederikke blev født, mens jeg arbejdede på mit kandidat-speciale, og Nikoline under min ph.d., lige inden vi flyttede til München i Tyskland, hvor vi tilbragte fire år på Max Planck Instituttet. Jeg er så heldig, at mit job også er min hobby, men ud over proteinforskning er jeg meget historieinteresseret og læser en del bøger. Jeg ser også gerne DR2-programmer og går til stand-up shows, men jeg tilbringer så vidt muligt al fritid sammen med familien, som dog nok vil mene, at det til tider er for lidt. Nye forsknings- og projektidéer opstår som oftest under mine daglige cykelture til og fra arbejdet på Panum.