Johannes Overgaard

Forskningsleder

 

Projekttitel

Kuldetolerance hos insekter: Fysiologiske tilpasninger til lave temperaturer

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Jeg har altid interesseret mig for, hvordan enkelte arters fysiologiske og økologiske tilpasninger gør dem i stand til at udnytte specifikke nicher. Specielt har det interesseret mig, hvordan nogle dyr udviser stor tolerance over for varierende miljømæssige forhold i form af ændrede føde-, vand- og ikke mindst temperaturforhold. Jeg har i stigende grad beskæftiget mig med de tilpasninger, der gør nogle dyr i stand til at udnytte omskiftelige temperaturforhold. Mens man allerede ved meget om de tilpasninger, der hjælper insekter til at overleve ekstremt kolde forhold, så ved man mindre om, hvorledes insekter opretholder aktivitet under daglige og sæsonmæssige temperaturudsving. Dette ”hul” i vores viden vil jeg gerne bidrage til at prøve at udfylde.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Når insekter bliver udsat for tilstrækkeligt lave temperaturer, lammes deres muskel- og nervefunktioner. Projektet vil undersøge, om dette skyldes manglende kuldekapacitet i muskel- eller nervesystemet, eller om det i højere grad skyldes, at insekterne ikke formår at opretholde den ion- og vandbalance, der er nødvendig for muskel- og nervefunktion. Udfordringen er derfor at identificere de væsentligste fysiologiske processer og organsystemer og forstå, hvordan deres samspil understøtter det hele dyrs biologiske kapacitet. Med denne forskning håber jeg at opnå en bedre fysiologisk/mekanistisk forståelse af, hvordan insekter begrænses af temperatur. Denne viden vil understøtte vores forståelse af, hvordan miljømæssige forhold begrænser insektarters udbredelse, og denne viden er dermed også relevant i en tid med klimaændringer, hvor varmere temperaturer bl.a. medfører ændrede udbredelsesmønstre hos dyr og planter.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Som nyansat lektor på et universitet er en af de væsentligste udfordringer at få struktureret sine forsknings- og undervisningsaktiviteter. Et af mine væsentligste mål i den forbindelse var at få etableret en forskningsgruppe, og Sapere Aude-programmet er en kæmpe hjælp i denne proces, fordi det giver mig mulighed for at ansætte ph.d.er og postdoc’er, indkøbe udstyr samt varetage driften af aktiviteterne. Ved at blive tildelt en Sapere Aude-bevilling har jeg nu fået nogle fantastiske muligheder for at opbygge en gruppe, der kan tiltrække projekt-, speciale- og ph.d-studerende til at arbejde og samarbejde omkring et fælles forskningsområde. 

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg er gift og har to piger og en dreng i alderen 3 til 10 år. Det meste af min fritid går derfor med alle de ting, der skal nås i en aktiv børnefamilie. Når der er tid, holder jeg meget af at dyrke sport og af friluftsliv generelt. Vi rejser, når muligheden byder sig, og har været heldige at kunne kombinere arbejde med ophold i både Canada og Australien.