Kurt Højlund

Forskningsleder

 

Projekttitel

Nye cellulære processers betydning for udvikling af insulinresistens i muskelvæv ved fedme og type 2 diabetes

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Min interesse for mit forskningsfelt opstod, da jeg som nybagt turnuslæge var til et foredrag arrangeret af Lægeforeningen om emnet type 2 diabetes og insulinresistens. De to foredragsholdere, professor Henning Beck-Nielsen og overlæge Jan Erik Henriksen, fortalte med stor entusiasme om mulige mekanismer bag udvikling af insulinresistens i skeletmuskulaturen ved type 2 diabetes. Jeg henvendte mig efterfølgende til Henning Beck-Nielsen, som inspirerede mig til at sætte mig ind i den omfattende og spændende litteratur om molekylære mekanismer involveret i insulinsignalering og dets virkning på muskelcellens forbrænding og lagring af glukose og fedt. På den baggrund ville jeg kunne komme med forslag til studier af molekylære mekanismer bag udvikling af insulinresistens i muskelvæv.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

I første omgang skal metoderne til at undersøge de nyopdagede biologiske processer etableres i vores eget laboratorium, så de kan anvendes til studier af muskelvæv fra patienter med type 2 diabetes og fra raske kontrolpersoner. Dernæst skal der etableres et tæt samarbejde med vores internationale samarbejdspartnere, som skal sikre, at nye opdagelser undersøges til bunds. Det vil betyde, at opdagelse af nye årsager til udvikling af insulinresistens ved type 2 diabetes kan publiceres i de bedste internationale tidsskrifter. Det forventes, at påvisning af nye angrebspunkter for behandling af insulinresistens kan anvendes til udvikling af nye medikamenter til forebyggelse og behandling af type 2 diabetes.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Den store støtte fra Sapere Aude-programmet giver mig mulighed for at udvikle mig som forskningsleder og gennemføre selvstændige forskningsprojekter. Samtidig vil det fremme muligheden for at rekruttere de dygtigste ph.d-studerende og postdoc’er til min forskningsgruppe samt gøre det nemmere at inddrage flere betydende internationale samarbejdspartnere. Min ambition som forskningsleder er at skabe de bedste rammer for et stærkt forskningsmiljø for translationel forskning af internationalt høj kvalitet inden for området molekylære mekanismer bag insulinresistens ved type 2 diabetes. 

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg har siden 1994 været gift med gymnasielærer Henriette Højlund. Vi har tre børn i alderen 14, 11 og 5 år. I fritiden spiller jeg fodbold på et veteranhold, cykler og går med børnene til sport. Som yngre læge foregår forskningen oftest i fritiden, og efterhånden er min største hobby da også blevet forskningen - i håbet om at være med til at løse mysteriet bag udvikling af insulinresistens ved type 2 diabetes.