Petar Popovski

Forskningsleder

 

Projekttitel

Nytænkning af mobiltelefonnetværket for at imødekomme fysiske objekter, sensorer og maskiner

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Jeg startede min forskningskarriere i slutningen af 90'erne, og det har været meget spændende at bidrage til det ultra-hurtige evolutionsspor omkring trådløs kommunikation. I dag er trådløs opkobling almindelig og allestedsnærværende; næsten som den elektriske strøm. Den mobile forbindelse er modnet til teknologisk usynlighed, og folk bemærker den først, når den er fraværende. Et nyt vækstområde er ”machine-to-machine” (M2M) kommunikation, hvor et utal af enheder vil kræve trådløse forbindelser med lav datahastighed. Prognoser siger, at der i 2020 vil være mere end 50 milliarder tilsluttede trådløse enheder til forskellige applikationer: Smart grid, måling og kontrol af boliger, industri, e-sundhed osv. Mit projekt vil bidrage til den nødvendige teknologi for at kunne imødekomme disse milliarder af enheder.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Kravene til M2M-kommunikation er fundamentalt forskellige fra ”human-to-machine” (H2M); f.eks. web-surfing, eller ”human-to-human” (H2H); f.eks. Skype. H2H og H2M kræver, at en mobilcelle støtter et relativt lavt antal personlige enheder med høje datahastigheder det meste af tiden. M2M-kommunikation omhandler et stort antal selvstændige enheder, der hver især har relativt lav datahastighed men meget høje krav til linkets pålidelighed. F.eks. anvendes nogle M2M-links til sikkerhedskritiske applikationer som kritiske alarmer og trafiksignalisering, og det er absolut nødvendigt at have i det mindste lav datahastighed til rådighed stort set hele tiden. Projektet introducerer innovative ideer til at løse de to vigtigste udfordringer i M2M-kommunikation: link- pålidelighed og netværks-skalérbarhed.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Dette er en milepæl i min forskerkarriere, hvor jeg for første gang får mulighed for at etablere en forskergruppe, der udover ph.d.-studerende også består af flere seniorforskere. En sådan dedikeret forskningsgruppe vil frembringe bredere forskningsresultater og vil kunne anvende forskningsresultaterne i retning af erhvervssamarbejde og fremtidige projekter mere effektivt. Dertil kommer, at jeg inden for rammerne af dette projekt har samlet et meget stærkt hold af internationale samarbejdspartnere. En af fordelene ved Sapere Aude-programmet er, at det fundamentalt støtter fri forskning, hvor "fri" ikke betyder "at undre sig over projektets anvendelighed" men snarere frihed til at kunne tænke langsigtet i valget af projektets omfang og dets vigtigste ideer og principper. 

Lidt om mennesket bag forskeren

Når jeg ikke forsker, bruger jeg tiden sammen med min familie. Jeg har to børn, den yngste blot få uger gammel, og min kone arbejder også som universitetsprofessor og forsker. ”Velsignelsen og forbandelsen” af at være forsker er, at grænsen mellem arbejde og hobby bliver sløret - ofte har forskningen førsteprioritet i forhold til andre fritidsaktiviteter. Udover kommunikationsteknologi bruger jeg også meget tid til at studere andre teknologier og på at forstå de tekniske og kommercielle aspekter. Dog forsøger jeg altid at finde tid til at jogge, spille jazz-musik, læse en god bog, se en god film eller rejse.