Rene Jørgensen

Forskningsleder

 

Projekttitel

Karakterisering af toksiner fra patogene bakterier kan bane vejen for nye alternativer til konventionel antibiotika

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Et af mine projekter som ph.d.-studerende var, ved hjælp af røntgen-krystallografi, at bygge en 3D-model af et enzym med en vital rolle i proteinsyntesen. Dette enzym er desuden mål for et dødbringende bakterielt toksin, som binder til enzymet og vedhæfter et lille molekyle på enzymet, som derefter inaktiveres. Det medfører en næsten øjeblikkelig blokering af proteinsyntesen, hvilket efterfølgende slår cellen ihjel. Fascineret af den snedige måde, hvorpå toksinerne nedbryder cellefunktionen, valgte jeg efter endt ph.d.-studium at undersøge disse toksiner nærmere. Det blev bl.a. til et længere ophold på et universitet i Canada i et laboratorium med speciale i studier af bakterielle toksiner. Her lærte jeg virkelig meget om disse effektive bakterielle våben og fik yderligere skærpet min interesse for feltet.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Projektets primære formål er at opnå mere viden om reaktionsmekanismen af kendte og nyidentificerede bakterielle toksiner, at beskrive den strukturelle dynamik under reaktionen samt at finde måder, hvorpå toksinerne kan inaktiveres. Reaktionsmekanismen er stadig ukendt og er desuden interessant, fordi denne klasse af enzymer findes i et meget stort antal i alle levende organismer, hvor de udfører den samme reaktion. Da det menes, at reaktionsmekanismen foregår i to trin, vil en af de helt store udfordringer være at undersøge præcist, hvad der sker mellem første og andet trin. En anden udfordring vil være at finde frem til hæmmere af toksinerne, som kan lære os mere om specificiteten af disse enzymer, og som i fremtiden vil kunne udvikles til brug i bekæmpelse af infektionssygdomme.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Min optagelse i Sapere Aude-programmet anser jeg først og fremmest for at være en blåstempling af mine tidligere forskningsresultater, og det vil uden tvivl give mig de bedst mulige betingelser for en god opstart som forskningsleder. Desuden vil det være et rigtigt godt springbræt til at søge nye bevillinger hos internationale råd til en naturlig udvidelse af både laboratoriegruppen og projektets omfang. Det vil ligeledes give mig en oplagt chance for at udvikle mig som forskningsleder; dels ved at skulle etablere og lede en ny laboratoriegruppe og dels ved at opbygge et netværk med kolleger på Statens Serum Institut samt med internationalt anerkendte professorer både i Danmark og i udlandet. 

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg er gift og har to børn. Jeg elsker mit arbejde og betragter det som et privilegium at beskæftige mig med noget, som jeg virkelig brænder for. Desuden holder jeg af at motionere, lave mad, rejse, være sammen med venner og ikke mindst at møde nye mennesker.