Rikke Louise Meyer

Forskningsleder

 

Projekttitel

Kunsten at klæbe: Hvordan bakterier hæfter sig til overflader og danner biofilm

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Jeg har interesseret mig for mikrobiologi siden den første dag på biologistudiet i 1993, hvor jeg stod og lyttede til en professor, som med gummistøvlerne plantet i Aarhusbugtens mudder ivrigt fortalte om bakterierne i mudderet under hans fødder. Den selv samme professor blev senere min ph.d.-vejleder. I 2002 blev Interdisciplinært Nanoscience Center (iNANO) ved Aarhus Universitet etableret, og jeg begyndte at interessere mig for de nye vinkler, jeg kunne give min forskning ved at arbejde sammen med forskere uden for mit eget felt. Derfor har jeg, siden jeg flyttede tilbage til Danmark, arbejdet på at inddrage hele naturvidenskabens værktøjskasse til at besvare de spørgsmål, som jeg forsker i i dag. De sidste seks år har disse spørgsmål centreret sig om forskning i bakterielle biofilm, og hvordan biofilm kan undgås.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Biofilm er et stort problem, fordi bakterier i biofilm er tolerante over for biocider og antibiotika, og de er derfor vanskelige at bekæmpe. Projektet handler om at opnå viden om de helt grundlæggende mekanismer for, hvordan bakterier hæfter sig fast til overflader og danner biofilm. Det langsigtede perspektiv for projektet er, at man vil kunne bruge denne viden til at kontrollere biofilm de steder, hvor man ikke ønsker dem. Udfordringen i forskningsprojektet er, at man er nødt til at bryde faggrænserne mellem biologi, fysik og kemi for at undersøge alle de elementer, der spiller sammen, når en bakterie møder en overflade og starter en biofilm.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

En bevilling fra Sapere Aude-programmet giver mig de bedst mulige vilkår for at etablere min forskningsgruppe og realisere de visioner, jeg har for min forskning. Sammen med den anerkendelse, der følger med bevillingen, er det i høj grad muligheden for at forfølge mine egne ideer og forme min egen forskningsprofil, som vil påvirke min forskerkarriere. 

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg bor sammen med min mand, Aaron, i et gammelt hyggeligt hus i Aarhus. Aaron kommer fra Australien, og så ofte vi har tid og råd, rejser vi "down under" og besøger vores familie og udforsker endnu en lille bid af kontinentet. Vi er begge mikrobiologer, så snakken over aftensmaden kan blive en kende faglig, men hverdagen er også fyldt med jazzmusik, løbeture og hygge med venner og familie.