Rune Linding

Forskningsleder

 

Projekttitel

Netværksmedicinsk studie af cancer

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Jeg er en af dem, der startede feltet netværksmedicin samt det mere grundforskningsrettedde integrativ netværksbiologi (”integrative network biology”, INB). INB er et forsøg på at lave forudsigelser af biologiske systemer ved at integrere meget store og multi-dimensionale datasæt. Feltet er i høj grad præget af, at biologi er midt i en revolution imod kvantitative og teoribaserede studier drevet af højteknologi; f.eks massespektrometri og højopløsningsmikroskopi. Netværksmedicin er baseret på dette i og med, at vi forsøger at finde biologiske netværk, der driver sygdommmen, og derefter angriber disse netværk med lægemidler.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Netværksmedicin er stadig et meget ungt felt, og vi kender ikke alle de parametre, der udgør et godt ”network target”. Derfor er det vigtigt, at vi ikke bare samler data ind men også laver computermodeller og optimeringer på en iterativ måde. Den største udfordring er at arbejde med vores targets in vivo; dvs. enten i musemodeller eller, fremover, i patienter. På den anden side er hele ideen i netværksmedicin, at netværksbaserede targets vil være langt mere robuste end de klassiske targets, som man er ved at løbe tør for i traditionel farmakologisk industri. Sidst, men ikke mindst, skal der bruges en hel del ressourcer til den slags projekter.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Det er utroligt vigtigt for mig. Jeg er netop flyttet til Danmark efter 10 år i udlandet, hvor jeg har haft stor succes. Nu skal jeg etablere mit laboratorium her i landet, og vores projekter er meget store og dyre. Det er en global trend, og det er derfor utroligt rart, at der også findes penge i Danmark til dristige og store projekter. Jeg mener, at det er nødvendigt for landets fremtid. Derudover er det naturligvis også rart at få æren af en Sapere Aude-bevilling og, sidst men ikke mindst, at få pengene, så vi rent faktisk kan gennemføre vores forskning. 

Lidt om mennesket bag forskeren

Min kone forsker også internationalt, og det er naturligvis en udfordring at få os begge på plads i landet, men vi håber på det bedste. Ellers bruger vi mest tiden i naturen; f.eks. i Canada og USA eller på vandet i Danmark. Efter at have boet i London og Toronto er det faktisk meget rart med de lidt mere afslappede forhold herhjemme.