Søren Sindbæk

Forskningsleder

 

Projekttitel

ENTREPOT – maritime udvekslingsnetværk og urbanisering i Global Middelalderarkæologi

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Siden jeg som studerende var med til at udgrave en vikingetidsby i Norge, har jeg været optaget af, hvordan fænomener som urbanisering igennem historien kunne sætte sig igennem globalt i samfund, der var meget lokalt organiserede. Da jeg for et par år siden kom til universitetet i York i Storbritannien, fik jeg mulighed for at arbejde sammen med kolleger, der beskæftigede sig med lignende fænomener i forskellige verdensdele, og jeg kunne se et stort behov for at få undersøgt disse sammenhænge på tværs.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

I tidlig middelalder voksede maritime byer frem i mange kystregioner verden over. I de seneste år er det blevet klart, at dette er en global udvikling. Projektets skal undersøge de kommunikations-netværk, der skabte disse sammenfald. Forbindelserne er meget konkrete: Genstande eller råmaterialer, f.eks. perler eller elfenben, eller teknologiske innovationer som messingstøbning dukker op samtidig fra Kenya til Lofoten. Nye metoder fra materialevidenskab og biologi gør det muligt at spore genstandes og materialers oprindelse præcist, og vi skal afprøve, hvordan disse metoder kan integreres med kendte arkæologiske tilgange til social og materiel kommunikation.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Jeg har i nogle år samlet inspiration og erfaringer ved et universitet i udlandet. I Sapere Aude-programmet får jeg nu mulighed for at bringe internationale kolleger og deres viden ind i dansk forskning. Programmet gør det muligt at forfølge en vision for udforskning af en nærmest ukendt verdensarv, der er ved at blive afdækket. Jeg håber, at det vil danne afsæt for at bringe et fælles europæisk forskningscenter til Danmark og skabe et internationalt førende miljø på dette felt i dansk arkæologi. 

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg er gift og har tre børn, er inkarneret cyklist og fjeldcampist og spiller falsk på alle musikinstrumenter, jeg kan komme i nærheden af. Men forskning fylder en meget stor del af mit liv. Meget af tiden er jeg på en eller anden måde i gang med at undersøge eller undre mig over noget for ind imellem at opleve begejstringen ved at opdage noget nyt.