Troels Myrup Kristensen

Forskningsleder

 

Projekttitel

Økonomisk bæredygtig udvikling af kvalitetssoftware til elektroniske systemer i f.eks. søfarts- eller energiindustrien.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Jeg blev interesseret i metoder til systematisk programmering, da jeg besøgte Danmark som udvekslingsstudent. Blandt andet blev jeg opmærksom på brugen af logik til sikring af programkorrekthed, hvilket jeg syntes, var en vigtig disciplin. Alle ved, at der forekommer fejl i programmer. Her var en måde, hvorpå man kunne undgå dem, men det indebar et kolossalt manuelt arbejde: et avanceret softwaresystem er enormt - et tekstbehandlingsprogram kræver over 10 millioner linjer kode, mens en jumbojet ‘kun’ har 6 millioner dele. Jeg blev fascineret af at udvikle værktøjer, der kunne sikre maksimal automatisering i konstruktionen af disse store programmer for at nedbringe kompleksiteten.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Moderne mekaniske systemer, som f.eks. biler, fly og vindturbiner er alle styret af software. På grund af økonomi bliver disse systemer designet som ‘familier’ af beslægtede enheder. Styringssoftwaren til en bestemt familie af enheder består af meget parametriserede og kombinérbare dele, så den kan styre alle de forskellige enheder i familien. For sikkerhedens skyld skal softwaren være korrekt og ekstremt pålidelig. Den underkastes derfor streng kvalitetskontrol, test og certificering. Uheldigvis er det uoverskueligt at teste og certificere alle de mulige konfigurationer af komponenterne individuelt: et mellemstort softwaresystem har flere potentielle variationer, end der er elementarpartikler i universet. Alligevel er denne enorme opgave nødvendig: på grund af softwares diskrete natur er succesrig certificering af én variant ubrugelig til at forudsige en anden, minimalt afvigende variants korrekthed. Projektet vil forske i effektive metoder til at sikre, at alle produkter i en familie er korrekte.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Forskning i softwaresystemer og systemmodeller rummer så store og komplekse opgaver, at de ofte kun kan løses af en gruppe forskere i samarbejde. Bevillingen vil betyde, at jeg kan opbygge en forskningsgruppe, som kan takle langt mere komplekse opgaver, end jeg ville kunne alene. Sapere Aude-programmet vil dertil booste min synlighed nationalt og internationalt. Det er afgørende for at kunne rekruttere de bedst kvalificerede kræfter til gruppen; altså fremragende kandidat- og ph.d.-studerende, såvel som postdocs og anerkendte udenlandske forskere.