Troels Myrup Kristensen

Forskningsleder

 

Projekttitel

Pilgrimsfærdens begyndelse: oplevelser, økonomi og kulturelle forbindelser i Middelhavsverdenen

Hvad handler dit projekt om?

Pilgrimsfærd udgør udgangspunktet for dette projekt, som udspringer af et samarbejde mellem forskellige arkæologiske og historiske fagtraditioner samt forskere fra henholdsvis Danmark, England, USA og Tyskland. Dette religiøse fænomen placeres i en bred tidsramme, der strækker sig fra det antikke Grækenland over Romerriget til den tidlig kristne periode i det østlige Middelhavsområde op til Islams fremkomst.

Projektet belyser pilgrimsfærdens opståen og åbner op for nye indsigter i et religiøst fænomen, som hidtil er blevet studeret udelukkende fra et kristent, sekundært islamisk, perspektiv, og generelt kun ud fra tekstlige kilder. Dette projekt fokuserer derimod på pilgrimsfærdens materielle og visuelle dimensioner – områder, som ofte er blevet overset i forskningen.

De mange arkæologiske fund fra pilgrimssteder er traditionelt publiceret i specialiserede publikationer, der ikke giver dem en social og religiøs kontekst. Projektets deltagere vil derfor arbejde på at indplacere dette materiale i en større kontekst og sammen vil de bidrage til nye udlægninger af pilgrimsfærdens kulturhistorie og samfundsmæssige betydning over en periode på mere end 1000 år.

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Min interesse for pilgrimsfærd opstod i forbindelse med rejser i Ægypten, Tyrkiet og Mellemøsten, hvor jeg så levende pilgrimstraditioner. Jerusalem og det Hellige Land i det hele taget er naturligvis af særlig betydning i denne kontekst, men jeg har også været meget inspireret af oplevelser andre steder, fx ved at observere koptiske pilgrimme i Abu Mena uden for Alexandria samt hele det liv, som findes omkring et sådant sted. Abu Mena-klostret har blandt andet et lille marked, hvor de både sælger ikoner og deres eget shampoomærke til de besøgende. Det er et godt eksempel på, hvordan religion og økonomi mødes i pilgrimsfærd.

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

Projektet placerer pilgrimsfærdens historie i en bred tidsramme, der strækker sig fra det antikke Grækenland over Romerriget til den tidlig kristne periode i det østlige Middelhavsområde og frem til Islams fremkomst. Det fokuserer desuden på pilgrimsfærdens materielle og visuelle dimensioner – områder, som ofte er blevet overset i forskningen. De mange arkæologiske fund fra pilgrimssteder er traditionelt publiceret i specialiserede publikationer, der ikke giver dem en social eller religiøst kontekst. Projektets deltagere vil derfor arbejde på at indplacere dette materiale i en større sammenhæng, og sammen vil de bidrage til nye udlægninger af pilgrimsfærdens kulturhistorie og samfundsmæssige betydning over en periode på mere end 1000 år.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Det er klart, at Sapere Aude-bevillingen kommer til at give et enormt boost til min forskerkarriere. Programmet giver blandt andet mulighed for at videreudvikle de internationale kontakter, som jeg har, samt at etablere nye. I sidste ende giver det mulighed for at sætte et betydningsfyldt aftryk inden for et internationalt forskningsfelt, som for øjeblikket nyder stor bevågenhed. Som ung forsker kan man nok ikke ønske sig en bedre platform.

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg har altid rejst meget, og det er gennem mødet med andre kulturer og deres historie, at jeg fandt min interesse for arkæologi. Jeg er gift med Stine, og vi bor i det centrale Aarhus. Selv om der går meget tid med arbejde, er det dejligt at være tæt på bylivet og samtidig have mulighed for at tage en cykeltur rundt om Brabrandsøen, når man gerne vil lidt væk. Vi rejser også meget sammen – ikke mindst til steder med arkæologiske seværdigheder, men også gerne med god mad og vin.