Bo Møllesøe Vinther

Forskningsleder

 

Projekttitel

Iskerneboring gennem Renland-iskappen i Østgrønland

Hvordan opstod din interesse for dit forskningsfelt?

Allerede i de store klasser blev jeg fascineret af vejr og klima her i Danmark. Hvorfor havde vi nogle gange isvintre, mens andre vintermåneder var milde, regnfulde og grå? Og så læste jeg mange bøger om den globale opvarmning – ikke mindst fordi min far var geografilærer, så de stod jo altid og så tillokkende ud på reolen derhjemme. Det var derfor helt naturligt for mig at læse meteorologi og på Niels Bohr Institutet mødte jeg hurtigt den lille gruppe af iskerneforskere, som kunne kortlægge klimaet mere end 100.000 år tilbage i tiden – det måtte jeg simpelthen være med til!  

Hvad er de forskningsmæssige udfordringer og perspektiver ved dit projekt?

At bore en iskerne på Grønland er altid en udfordring, ikke mindst i det stormomsuste Østgrønland, hvor vi ikke bare kæmper mod den arktiske kulde, men også har perioder med kraftig vind og tæt sne. Udstyret og planlægningen skal derfor være i top, så vi kan få vores iskerne-bor helt op i 2300 meters højde på Renland-iskappen. Når iskernen er boret, så er den næste udfordring at få den godt tilbage til laboratoriet i København – i så få stykker som muligt og uden nogen form for smeltning. Herefter er det tid til målingerne, som skal foretages i millimeter-opløsning langs hele den 400 meter lange iskerne. Det hele kræver samarbejde fra hele det internationale hold af forskere i projektet. Når målingerne er i hus, så vil vi kunne se, hvordan den Arktiske havis har påvirket det Grønlandske klima gennem mere end 100.000 år – og hvordan atmosfærens indhold af drivhusgasser har ændret sig på den nordlige halvkugle.

Hvad vil det betyde for din forskerkarriere, at du indgår i Sapere Aude-programmet?

Siden jeg arbejdede med mit ph.d.-projekt for syv år siden har jeg drømt om at bore en iskerne på Renland pga. Renland-iskappens helt unikke karakteristika. Det er en ”dream-come-true”, at dette nu kan lykkes pga. Sapere Aude-programmet. Iskerneboringen på Renland er desuden et internationalt projekt, der vil sikre, at Danmark udbygger sin styrkeposition indenfor iskerneforskningen. Det er derfor en stor tillid, som Det Frie Forskningsråd har vist, når de vha. Sapere Aude-programmet sætter mig i spidsen for netop dette projekt. En veludført Renland-boring vil styrke min position og mit renomme internationalt, og derfor gøre det lettere for mig at tiltrække international financiereing til iskerneforskningen i fremtiden. 

Lidt om mennesket bag forskeren

Jeg er født og opvokset i Nordsjælland, men er ud af familie, der også kommer fra både Nordjylland og skipperbyen Marstal på Ærø. Feltarbejdet i Grønland, hvor man er af sted i flere måneder og arbejder tæt sammen med internationale kollegaer i en isoleret lejr på Indlandsisen, minder mig meget om, hvad jeg i min barndom har fået fortalt om livet på skibene, der sejlede på langfart. Mange forskellige faggrupper bringes sammen om det ofte hårde og udfordrende arbejde i felten, og alle skal bidrage, hvis et iskerneprojekt skal komme sikkert i havn.