Fysikken af systemer med få legemer – en afgørende faktor i en mange-legeme verden
Fysik og matematik har været en passion for mig helt tilbage fra folkeskoletiden, så dette var et ganske naturligt valg, da jeg startede på universitetet. Dog har jeg bevæget mig ganske betydeligt fra at ville forfølge den matematiske fysik, over til at lave ph.d.-projekt om kernefysik og anvendelser heraf i astrofysik, og så videre til udlandet for at arbejde i grænsen mellem atomer/molekyler og faststoffysikken. At mit projekt omhandler ting, som ikke er specifikke til en enkelt disciplin inden for fysikken, er således naturligt nok, da jeg ynder at arbejde på tværs af de typiske delemner i feltet.
En af de store udfordringer i fysikken er, at man ønsker at beskrive systemer med meget forskellige antal legemer. På den ene side har man et system som Brint-atomet, som består af en enkelt elektron, der bevæger sig om en meget tungere proton i centrum. Dette udgør et problem med to legemer på samme vis som jordens bevægelse om solen. På den anden side har vi enorme antal legemer i for eksempel gasser og væsker, hvis beskrivelse er ligeså essentiel for vores forståelse af naturen. Imidlertid kan man stille spørgsmålet: Hvornår har et givent system få legemer, og hvornår har det mange legemer? I projektet vil jeg studere dette med teoretiske metoder i forskellige modeller, som jeg selv tidligere har været med til at udvikle. Det helt fantastiske er, at det for ganske nylig er blevet muligt at teste disse forudsigelser ved at benytte meget kolde atomer i laboratorier både i Danmark og i udlandet. Dermed kommer vi tættere på et kvantitativt svar på, hvad der er få, og hvad der er mange i fysikkens verden.
Jeg ser det som en helt perfekt start på en forskerkarriere, idet Sapere Aude-programmet giver mig muligheden for at starte egen gruppe og udvikle mig til forskningsleder. Jeg var så heldig at modtage en Sapere Aude trin 1 bevilling for et par år siden, og dette var et helt afgørende skub til min karriere, der på daværende tidspunkt var meget usikker. Jeg forventer, at trin 2 bevillingen i endnu højere grad vil bidrage til at udvikle mine ledelseskompetencer samt til at styrke mine netværk både nationalt og ikke mindst internationalt. Desuden giver det mig muligheden for at kaste mig over et spændende projekt, som jeg i længere tid gerne har villet udforske.
Lange arbejdsdage og perioder med ekstra arbejdspres gør, at det kan være svært at dyrke fritidsinteresser på samme vis som tidligere. Jeg holder meget af at spille fodbold, men nu om stunder er det sjældent, jeg har tid til at deltage i den ugentlige træning så det er mest noget med at blive kastet ind i kampe, når der er brug for det. Jeg må indrømme, at det tager længere tid og gør betydeligt mere ondt i kroppen i de efterfølgende dage, end det gjorde tidligere. Engagementet og vindermentaliteten er til gengæld uændret, så der bliver altid gået til vaflerne så at sige.
Aarhus Universitet, Institut for Fysik og Astronomi
Fysik
Aarhus
Marselisborg Gymnasium