Deconstructing molecular heterogeneity of hepatobiliary cancer for targeted therapy
Kræft i lever- og galdevejene er nogle af de kræftformer, som er i størst vækst. I Europa er antallet af disse patienter mere end fordoblet det seneste årti, og sygdommene berører på verdensplan mere end 1 million patienter. Galdevejskræft udgør 10 % af tilfældene og er en af de kræftsygdomme, der er sværest at behandle. Det resulterer i en meget dårlig prognose, og efter 5 år er kun 5 % trods behandling i live. Herfor er der brug for at identificere og karakterisere biomarkører til tidlig diagnose såvel som selektion af patienter for mere effektiv behandling. Forskelligartetheden af tumorvæksten er en væsentlig grund til, at mange patienter ikke responderer på behandlingen. Her undersøger vi ændringer i arvemassen som led i forståelsen af tumorudviklingen. Ved at anvende metoder til at præcisere disse ændringer i tumoren vil vi fremme vores forståelse af denne sygdom, hvorfor den er opstået, og dermed opnå det første skridt til at forudsige resistens til kemoterapi, tilbagefald og skræddersy behandling mere præcist. En bedre udvælgelse af patienter til den rette behandling vil betyde en større effekt af behandlingen og hermed succesrate. Samtidigt skåner vi patienter for behandlinger uden effekt med betydelige bivirkninger.
Siden de tidlige år som studerende på Aarhus Universitet har jeg haft et behov for at se, hvor mine studier kan bruges i praksis. Dengang en detaljeret forståelse af specifikke cellulære processer, der er del af det tidlige humane immunforsvar. Min interesse faldt hurtigt på kræftforskningen og de ændringer i arvemasse, der resulterer i “fejl” og senere sygdom. På National Institutes of Health (NIH) i USA blev jeg for alvor fokuseret på leverkræft. I dag er vores forskning i laboratoriet på Biotech Research and Innovation Centre (BRIC) målrettet mod at forstå vitale ændringer i den humane arvemasse hos patienter med lever- og galdevejskræft, hvor vi undersøge deres rolle i tumorvæksten, resistens mod behandling og metastase såvel som senere recidiv. Vi forsøger, at bruge vores forståelse af hver patients arvemasse og inddeler patienterne i grupper til bedre effektiv behandling. Essentielt er en stærk grundforskningsbaseret forståelse af problemet, men med gode kliniske samarbejdspartnere, så resultaterne hurtigt kan flyttes til praksis. Den forskningsproces er, hvad vi i dag omtaler som patientorienteret eller translational forskning.
I vores analyser ser vi på millioner af datapunkter. Det er en udfordring at finde den rette eller de interessante ændringer i genomet, der skal undersøges yderligere i laboratoriet og senere kan lede til næste skridt i en tidlig diagnose eller forbedret/succesfuld behandling for disse patienter. Det er ligeledes en udfordring, såvel som et klart perspektiv at overflytte informationerne fra laboratoriet til hospitalsverdenen.
Det er en meget stor ære for mig at indgå i Sapere Aude-programmet, ikke mindst for den anerkendelse det giver mig. Mit laboratorium er ungt, så Sapere Aude-bevillingen er essentielt og gør det muligt for mig at fokusere på min forskning med et mere langsigtet perspektiv. Det vil forhåbentlig medføre, at jeg kan bidrage til at få min gruppe ind i den absolutte internationale elite indenfor lever- og galdevejskræft, genomforskning og forståelse af behandlingsresistens.
Jeg har boet i USA i de sidste 11 år inden jeg i 2014 kom tilbage til Danmark for at starte min forskningsgruppe på BRIC. Min største passion er derfor ikke overraskende at rejse, og gennem årene er det blevet til en del, ikke kun i USA. Min hustru er amerikaner, men hendes oprindelse er Indien. Mange af vores fælles ferier har derfor taget os til den del af verden. Tæt forbundet med vores fælles passion for at udforske den verden vi bor i, et liv med venner og kollegaer fra mange lande og selvfølgelig en yderst forskellig baggrund/opvækst (Danmark-Indien), har min hustru og jeg stor interesse i gastronomi.
Københavns Universitet, Biotech Research and Innovation Centre (BRIC)
Kræftforskning (Lever- og galdevejskræft), Translationel genom forskning
Kokkedal
Viborg Katedralskole