Forudsigelse af resultatet efter implantering af kunstige knæ
Projektet omhandler forudsigelse af det patientspecifikke resultat efter udskiftning af knæet, som behandling af fremskreden artrose (også kendt som slidgigt) i knæet. En af de udfordringer, som kirurgen står overfor, er at vælge den bedste protese og kirurgiske procedure til den enkelte patient. I dag gøres dette ved hjælp af generelle retningslinjer og kirurgens erfaringer, hvilket giver risiko for utilfredsstillende resultater for patienten f.eks. kroniske smerter, begrænset bevægelighed og fejlende proteser med dyre og risikofyldte genoperationer til følge. Målet med projektet er derfor at udvikle et simuleringsværktøj til at forudsige det patientspecifikke resultat ved udskiftningen af knæet og på den måde understøtte kirurgen i at vælge den bedste knæprotese.
Jeg har siden folkeskolen være interesseret i ingeniørvidenskab og vidste tidligt, at jeg meget gerne ville gå forskervejen. Jeg er oprindeligt uddannet ingeniør inden for det robottekniske område, men skiftede til biomekanik, da muligheden for et ph.d.-projekt ved Aalborg Universitet bød sig. Ph.d.-projektet var et perfekt match mellem min robottekniske viden og sundhedsvidenskab, som er et ekstremt interessant felt. Ph.d.-projektet fangede min interesse for at anvende tekniske ingeniørfærdigheder til at forstå og løse vigtige sundhedsvidenskabelige problemstillinger og dette Sapere Aude-projekt er et skridt i den retning.
Projektet indeholder en række forskningsmæssige udfordringer, da forudsigelse af resultatet efter udskiftning af knæet ved hjælp af simulering er et stort set uudforsket forskningsområde. Dette betyder naturligvis, at der er muligheder for at opnå banebrydende resultater, men også at risikoen for, at de første forsøg ikke lykkes, er stor. En af de store udfordringer på området er tidshorisonten for, hvornår proteserne fejler. Det er tidligere fundet, at 80 % af de udskiftede knæ stadig holder efter 20 år, hvilket er meget længere end den 4-årige tidsramme for projektet. En anden udfordring er at afkode og forudsige, hvordan patienter bevæger sig efter operationen og fra dette estimere, hvordan dette belaster protesedelene. Perspektiverne for projektet er store, da resultaterne på sigt kan føre til bedre behandling af millioner af patienter med fremskreden artrose på verdensplan.
Det er en stor ære at modtage en af de prestigefyldte Sapere Aude-bevillinger, som er et skulderklap for min hidtidige forskning. Bevillingen vil have stor betydning for min forskerkarriere, da den muliggør, at jeg kan udvide min forskning og ad den vej udbygge min internationale førerposition på området. Projektet er ekstremt ambitiøst og kræver en målrettet indsats for at lykkes, og denne bevilling gør det netop muligt, at jeg kan gøre en sådan indsats sammen med de ansatte i projektet og en række topinternationale partnere. Projektet muliggør desuden, at jeg kan tilbringe tid ved University of Oxford og åbner dørene for at søge andre prestigefyldte programmer, såsom EUs ERC-program.
Jeg bor i Nørresundby sammen med min canadiske kone Lea og vores to Chinchillaer. Jeg bruger så vidt muligt min fritid sammen med min kone. Derudover holder jeg meget af at spille musik, men det tillader jobbet desværre ikke i et omfang, som jeg kunne ønske. Sammen holder vi meget af at udforske den gastronomiske verden. Jeg holder meget af at følge sport: Specielt amerikansk fodbold. Jeg har tidligere dyrket en del sport, men en knæskade i højre knæ har sat en lille stopper for dette.
Aalborg Universitet, Institut for Mekanik og Produktion
Biomekanik
Nørresundby ved Aalborg
Amtsgymnasiet i Paderup