Metformin, ny viden om et gammelt lægemiddel
Metformin er et billigt, sikkert og effektivt lægemiddel, som med succes har været brugt til behandling af type 2 sukkersyge gennem mere end et halvt århundrede. Kliniske data tyder på, at patienter med hjertesvigt også vil kunne have gavn af lægemidlet, men de underliggende virkningsmekanismer for denne effekt er ukendte. Vi har udviklet teknologier til at bestemme optag af lægemidlet i kroppens organer ved hjælp af PET-scanning, og vi vil anvende denne teknik sammen med biokemiske analyser til at undersøge optagelse og fordeling af lægemidlet samt en fuldstændig karakteristik af hjertets funktion før og efter tre måneders behandling. Hermed ønsker vi at opnå dybere forståelse af metformins virkningsmekanismer med henblik på at optimere dets anvendelse uden for dets gængse indikationsområder.
Det har altid pirret min interesse, hvor lidt vi ved om lægemidlet metformin på trods af, at det er et af de mest anvendte lægemidler i den vestlige verden. Metformin har en række unikke virkningsmekanismer, som vanskeligt kan undersøges i cellekulturer og dyremodeller, og det har derfor været en lægefaglig udfordring at kunne udvikle de metoder, som gør, at vi kan undersøge lægemidlet i de patienter, som vi håber at kunne behandle.
Hidtil har det været nødvendigt at udtage vævsprøver for at kunne bestemme, om metformin kunne påvirke enkelte organer i kroppen. Det har især været en udfordring for at kunne bestemme, om lægemidlet har gavnlige effekter i hjertesygdomme. Vi har nu udviklet en ny teknologi, som muliggør, at vi med avanceret PET-scanning kan bestemme den præcise optagelse af metformin uden at skulle udtage vævsprøver. Med denne teknologi vil vi derfor afprøve og undersøge effekterne af metformin som behandling af hjertesvigt. Vi håber derved både at kunne optimere behandlingen, men også at opnå ny indsigt i mekanismerne bag en alvorlig sygdom, som op mod 100.000 danskere lider af. Endelig vil vores forskningsmetoder også kunne bane vejen for at kunne udnytte de potentielt gavnlige effekter af metformin ved behandling af andre sygdomme.
Støtten fra Sapere Aude-programmet er en uvurderlig støtte til at udvikle og udvide min forskningsgruppe og fortsætte med at etablere mig som uafhængig forsker. Jeg får mulighed for at kombinere teknikker fra den mere basale forskning med klinisk forskning på patienter, hvor vi udnytter potentialet i et lægemiddel uden for patent, som dermed er uden kommerciel interesse for lægemiddelindustrien. Endelig værdsætter jeg den anerkendelse, der ligger i at have gennemgået den omhyggelige vurderingsproces, som ligger forud for bevillingen.
Jeg kombinerer min forskning med klinisk arbejde, og jeg er ved siden af min ansættelse som lektor ansat som læge på en medicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital som led i en speciallægeuddannelse inden for klinisk farmakologi. Jeg er gift med Eva og sammen har vi to små drenge på to og fire år.
Aarhus Universitetshospital, Institut for klinisk medicin, Forskningslaboratoriet for biokemisk patologi
Medicin
Aarhus
Aarhus Katedralskole